Floridu trápia komáre tropické, nasadia proti nim armádu geneticky modifikovaných komárov

Zaujímavosti

22.8.2020 (Webnoviny.sk) – V americkom štáte Florida vypustia 750 miliónov geneticky modifikovaných komárov. Cieľom tohto projektu je znížiť prirodzenú populáciu komárov tropických (Aedes aegypti), ktoré prenášajú mnohé choroby vrátane horúčiek Dengue a Chikungunya či vírusu Zika.

Iniciatívu odobrili úrady vo Florida Keys. Proces uskutočnia počas dvojročného cyklu, ktorý sa začne v roku 2021.

Úspora nákladov na postrek

Britská biotechnologická spoločnosť Oxitec vypustí modifikované komáre, aby sa vo voľnej prírode párili s prirodzene sa vyskytujúcimi komármi tropickými.

Experti dúfajú, že laboratórny hmyz, ktorý budú tvoriť nehryzúci samčekovia, sa spoja so samičími komármi, ktoré uštipnutím môžu prenášať nebezpečné ochorenia.

Spoločnosti Oxitec uviedla, že program vypúšťania geneticky modifikovaného hmyzu by mohol ušetriť náklady, ktoré vznikajú pri každoročných postrekoch proti komárom.

Projekt uspel v Brazílii

Odvoláva sa tiež na úspešnosť projektu v Brazílii, kde počas 13 týždňov znížili počet ochorení po uštipnutí komárom tropickým o 95,1 %. Projekt však kritizovali niektoré environmentálne združenia.

Podľa Jaydeeho Hansona z Medzinárodného strediska pre hodnotenie technológií „administratíva utratila milióny dolárov z peňazí daňových poplatníkov na experiment na spôsob Jurského parku“.

Viac k témam: Aedes aegypti, komáre
Zdroj: Webnoviny.sk – Floridu trápia komáre tropické, nasadia proti nim armádu geneticky modifikovaných komárov © SITA Všetky práva vyhradené.