Vedci vyvinuli novú metódu datovania keramiky, archeológom umožní presnejšie určiť vek pravekých nálezov

Zaujímavosti

11.4.2020 (Webnoviny.sk) – Tím vedcov z Bristolskej univerzity vyvinul novú metódu datovania keramiky, ktorá umožní archeológom s pozoruhodnou presnosťou určiť vek pravekých nálezov z celého sveta.

Metódu, o ktorej informovali v magazíne Nature, už použili na datovanie keramiky starej až do osemtisíc rokov z rôznych lokalít v Británii, Európe a Afrike.

Datovanie keramiky je najpresnejšie

Archeológovia využívajú keramiku na datovanie nálezísk už viac ako sto rokov, pričom od čias Rímskej ríše je toto datovanie pomerne presné. V prípade starších lokalít, napríklad pravekých nálezísk včasných neolitických poľnohospodárov, je však datovanie zložitejšie, pretože keramika je menej osobitá a nie sú tam ani žiadne mince či historické záznamy, ktoré by dali nálezom kontext.

Tu našla využitie rádiokarbónová metóda datovania, známa aj ako uhlíková metóda C14. Archeológovia tak museli v snahe zistiť vek náleziska najprv s pomocou rádiokarbónového datovania určiť vek kostí alebo iných organických materiálov, ktoré našli spolu s keramikou. Najpresnejšie datovanie by však prinieslo datovanie samotnej keramiky, čo sa podarilo vedcom z univerzity v Bristole.

Využitie mastných kyselín

Využívajú pritom mastné kyseliny, ktoré sa v keramike zachovali po príprave jedál.

„Dokázať priamo datovať archeologické nádoby je jedným zo „svätých Grálov“ archeológie. Táto nová metóda vychádza z nápadu, ktorý som dostal už pred viac ako 20 rokmi a teraz dovoľuje komunite lepšie rozumieť kľúčovým archeologickým náleziskám po celom svete,“ priblížil vedúci tímu Richard Evershed s tým, že sa im podarilo metódu vypracovať po niekoľkých pokusoch, no definitívne ju rozlúskli, až keď spustili vlastné pracovisko na rádiokarbónové datovanie.

Viac k témam: archeológovia, keramika
Zdroj: Webnoviny.sk – Vedci vyvinuli novú metódu datovania keramiky, archeológom umožní presnejšie určiť vek pravekých nálezov © SITA Všetky práva vyhradené.