Pár našiel pri prechádzke veľmi vzácny nález, správa od nemeckého vojaka má viac ako sto rokov

Zaujímavosti

9.11.2020 (Webnoviny.sk) – Pár vo Francúzsku náhodou objavil správu, ktorú pred viac ako storočím poslal nemecký vojak s pomocou poštového holuba.

Na drobnú hliníkovú kapsulu so správou narazila dvojica počas prechádzky v regióne Alsasko, informuje spravodajský portál BBC s tým, že sa tak stalo ešte v septembri.

Ťažko čitateľný odkaz

Spomínaný vojak sídlil na základni v Ingersheime, ktorý je v súčasnosti vo Francúzsku, no vtedy patril Nemecku. Odkaz napísaný ťažko čitateľnou nemčinou nesie dátum 1910 alebo 1916.

Podľa kurátora Dominiquea Jardyho z Múzea Linge v Orbey, ktoré sa nachádza neďaleko miesta nálezu, je to pravdepodobne však prvý rok.

Kapsulu s odkazov vystavia v múzeu

Jardy sa pre denník Le Parisien vyjadril, že „veľmi vzácny“ nález vyšiel zo zeme na povrch v priebehu času, rovnako ako mnoho vojenských pozostatkov z prvej svetovej vojny.

Pár kapsulu s odkazom po náleze odniesol do spomínaného múzea, ktoré si pripomína bitku o vrchol Le Linge v roku 1915, a tam ho budú aj vystavovať.

Kurátor sa vyjadril, že kontaktoval svojho nemeckého priateľa, aby mu hlásenie preložil. Podľa neho obsahuje podrobnosti o vojenských manévroch.

Viac k témam: nález, správa, vojak
Zdroj: Webnoviny.sk – Pár našiel pri prechádzke veľmi vzácny nález, správa od nemeckého vojaka má viac ako sto rokov © SITA Všetky práva vyhradené.