Úrazovosť v slovenských horách výrazne stúpla, záchranári zavádzajú novinku

Slovensko Správy

9.11.2019 (Webnoviny.sk) – Počet úrazov v slovenských horách počas letnej turistickej sezóny stúpol v porovnaní s minulým rokom o viac ako 19 percent. Tento nárast súvisí podľa horských záchranárov aj so zvýšením návštevnosti v horách. Ako ďalej informovala Horská záchranná služba (HZS), najväčší nárast úrazovosti počas letnej sezóny, teda od polovice júna do 31. októbra, bol zaznamenaný v Západných Tatrách, nasledovali Veľká Fatra a Nízke Tatry (45 oercent). V porovnaní s rokom 2009 ide dokonca o 133-percentný nárast úrazovosti v horách.

Po Slovákoch majú najviac úrazov Česi

Najpočetnejšou skupinou návštevníkov hôr ostávajú za posledné tri roky Slováci, pričom oproti minulému roku sa počet ošetrených zvýšil z 237 na 302. Za nimi nasledujú českí turisti s celkovým počtom 124 úrazov a turisti z Poľska, ktorých úrazovosť oproti minulému roku klesla. Výrazne narástol počet úrazov nemeckých turistov, zo siedmich v minulom roku až na 23 v tejto letnej sezóne. Zvýšený počet výjazdov zaznamenali záchranári aj v prípade turistov z Izraela. „Oproti predchádzajúcemu roku sme, žiaľ, zaznamenali aj vyšší počet smrteľných nehôd. Kým celkovo v roku 2018 došlo v slovenských horách k smrti 32 osôb, do 7. novembra tohto roka je to už 34 obetí,“ skonštatovali záchranári HZS.

Úrazy a nehody mali turisti najčastejšie na turistických značených chodníkoch. „Vážne nehody a uviaznutia registrujeme vo voľnom teréne. Ide najmä o nehorolezcov, ktorí sa pohybujú bez dostatočných skúseností, znalostí a vybavenia v horolezeckom teréne,“ informovali záchranári. Zároveň sa stále stretávajú s nedodržiavaním základných pravidiel, ako je napríklad neskorý nástup na túru, respektíve pohyb v horách po zotmení, ale aj plánovanie túr bez dostatočnej časovej rezervy či pohyb počas búrkovej činnosti. „Turisti častokrát preceňujú vlastné sily, apelujeme najmä na ľudí, ktorých navyše trápia zdravotné problémy,“ dodala HZS.

Jednotka bude spolupracovať s políciou

Novinkou v rámci horských oblastí je zavedenie novej organizačnej zložky pod HZS, takzvanej Bezpečnostno-operatívnej jednotky. Jej úlohou bude vyšetrovanie nehôd, a to najmä smrteľných a s ťažkým poškodením zdravia, dodržiavanie pravidiel na lyžiarskych tratiach, kontrola lyžiarskych stredísk, ich prevádzkovateľov, kontroly v teréne – preventívna a edukatívna činnosť, a tiež napríklad vyšetrovanie služobných úrazov. Jednotka bude úzko spolupracovať s Policajným zborom SR a príslušnými okresnými úradmi.

Viac k témam: Horskí záchranári, úraz
Zdroj: Webnoviny.sk – Úrazovosť v slovenských horách výrazne stúpla, záchranári zavádzajú novinku © SITA Všetky práva vyhradené.