Tábor migrantov pri Bihači nie je miesto pre ľudí, komisárka Rady Európy ho navrhuje uzavrieť

Správy Svet

3.12.2019 (Webnoviny.sk) – Komisárka Rady Európy pre ľudské práva Dunja Mijatovičová vyzvala na okamžité uzavretie stanového tábora na severozápade Bosny a Hercegoviny, kde v mrazivých podmienkach žijú stovky migrantov. Tábor Vujčak, ktorý sa nachádza pri meste Bihač, nemá takmer žiadne vybavenie a opakovane čelí kritike zo strany medzinárodných humanitárnych organizácií, pretože leží na bývalej skládke odpadu blízko oblasti posiatej nevybuchnutými mínami z vojny v rokoch 1992 – 1995.

Komisárka sa hanbí

„Toto nie je miesto pre ľudí,“ skonštatovala Mijatovičová počas návštevy tábora. Komisárka, ktorá je Bosniačka, sa zároveň vyjadrila, že sa „naozaj hanbí“ za to, že niečo také ako zmienený tábor existuje v jej krajine. „Riešením je naozaj to zavrieť a umožniť týmto ľuďom prežiť zimu,“ dodala.

Už aj tak zlé podmienky vo Vujčaku zhoršil sneh, ktorý tam napadal v pondelok. Niektoré stany sa pod tiažou snehu zrútili a z tých, čo stoja, majú ich obyvatelia problém ho dostať preč.

Niektorí ľudia si dokonca nechali svoje topánky vonku v snahe nezamokriť a nezašpiniť si vnútro svojich stanov.

Nejedia na protest

Na protest proti situácii odmietlo niekoľko stoviek migrantov jedlo a pitie. Migranti „nechcú jedlo“, uviedol pre agentúru AP Fázil Rahmán z Afganistanu s tým, že sa chcú len dostať do susedného Chorvátska a odtiaľ ďalej do západnej Európy, kde chcú začať nový život.

Migranti, ktorí utekajú z Blízkeho východu, Afriky a Ázie pred chudobou a konfliktmi, prichádzajú do Bosny a Hercegoviny zo susedného Srbska a Čiernej Hory. Väčšina z nich sa zoskupuje na severozápade krajiny, pri hranici s Chorvátskom, ktoré je členským štátom Európskej únie.

Bosnianske úrady majú problém s ubytovaním tisícok migrantov. Predstavitelia vlády tvrdia, že nové zariadenie pre migrantov, ktoré chystajú pri Sarajeve, nebude pripravené ďalších 20 dní.

Viac k témam: migranti, tábor Vujčak, utečenci
Zdroj: Webnoviny.sk – Tábor migrantov pri Bihači nie je miesto pre ľudí, komisárka Rady Európy ho navrhuje uzavrieť © SITA Všetky práva vyhradené.