Sme rodina odmietlo účasť na pakte o neútočení v predvolebnej kampani

Slovensko Správy

12.11.2019 (Webnoviny.sk) – Hnutie Borisa Kollára Sme rodina sa nepridá k dohode o neútočení, ktorú medzi sebou uzavreli strany Progresívne Slovensko/Spolu-občianska demokracia (PS/Spolu), Kresťanskodemokratickým hnutím (KDH) a Za ľudí. Strany sa prostredníctvom tohto dokumentu dohodli na vzájomnom neútočení v predvolebnej kampani.

Niektoré rozhodnutia nemusia akceptovať

Do dohody zakotvili aj mechanizmus zmierovacieho konania. Zároveň vylúčili akúkoľvek formu spolupráce so Smerom-SD, Slovenskou národnou stranou (SNS) a Ľudovou stranou Naše Slovensko (ĽSNS).

„Hnutie Sme rodina nevidí dôvod pridávať sa k tejto dohode, pretože následne to pre stranu znamená, že by musela akceptovať rozhodnutia, s ktorými zásadným spôsobom v budúcnosti nemusí súhlasiť,“ objasnila Michaela Jurcová z tlačového oddelenia Sme rodina.

Pakt o neútočení uzavrela koalícia PS/Spolu s KDH ešte v júli. Predseda strany Za ľudí Andrej Kiska vtedy vyjadril prekvapenie nad tým, že v dokumente, ktorý predstavitelia troch strán podpísali, chýba vylúčenie spolupráce so Smerom-SD, SNS a „extrémistami“. Po doplnení tejto „formulky“ sa strana Za ľudí v pondelok pod dohodu taktiež podpísala.

K dohode sa pridá aj SaS

K tzv. paktu o neútočení by sa mala pridať aj strana Sloboda a Solidarita (SaS), ktorá podobne ako strana Za ľudí požadovala, aby bolo súčasťou dokumentu vylúčenie akejkoľvek spolupráce so stranami Smer-SD, SNS a ĽSNS.

Agentúre SITA to v pondelok povedala hovorkyňa strany Katarína Svrčeková s tým, že o tom, kedy dôjde k oficiálnemu podpisu dohody, bude strana včas informovať.

Agentúra SITA požiadala o stanovisko aj hnutie Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO), ktoré sa však doteraz nevyjadrilo.

Viac k témam: Parlamentné voľby do NRSR na Slovensku 2020
Zdroj: Webnoviny.sk – Sme rodina odmietlo účasť na pakte o neútočení v predvolebnej kampani © SITA Všetky práva vyhradené.