Šéfovia CIA a Mosadu sa v Dauhe stretli s predstaviteľmi Kataru, preberali prepustenie rukojemníkov Hamasu

Správy Svet

9.11.2023 (SITA.sk) – V katarskom hlavnom meste Dauha sa vo štvrtok uskutočnilo stretnutie šéfov americkej Ústrednej spravodajskej služby (CIA) a izraelskej spravodajskej služby Mosad a predstaviteľov Kataru.

Diskutovali o prepustení rukojemníkov, ktorých si vzali militanti z hnutia Hamas, výmenou za humanitárnu prestávku a vstup humanitárnej pomoci do Pásma Gazy. Informuje o tom spravodajský portál CNN s odvolaním sa na diplomatický zdroj oboznámený s rokovaniami.

Viac o téme: Izraelsko-palestínsky konflikt

Riaditeľ CIA William Burns, šéf Mosadu David Barnea a katarskí predstavitelia hovorili o navrhovanom pláne prepustiť 10 až 20 civilných rukojemníkov výmenou za trojdňovú prestávku v bojoch, humanitárnu pomoc a umožnenie Hamasu zostaviť a odovzdať zoznam rukojemníkov zadržiavaných v Pásme Gazy, uviedol zdroj.

V stredu CNN informovalo, že podľa jedného vysokého predstaviteľa USA neexistuje žiadna šanca, že by Izrael súhlasil s trvalou prestávkou v bojoch bez prepustenia značného počtu rukojemníkov.

Viacstranné rozhovory, v ktorých Katar zohráva kľúčovú sprostredkovateľskú úlohu, trvajú už niekoľko týždňov.

Viac k témam: Izraelsko-palestínsky konflikt
Zdroj: SITA.sk – Šéfovia CIA a Mosadu sa v Dauhe stretli s predstaviteľmi Kataru, preberali prepustenie rukojemníkov Hamasu © SITA Všetky práva vyhradené.