Najvyšší súd bude v utorok rozhodovať o odvolaniach v prípade vraždy novinára Jána Kuciaka

Slovensko Správy

14.6.2021 (Webnoviny.sk) – Najvyšší súd SR vytýčil na utorok 15. júna verejné zasadnutie, na ktorom bude rozhodovať o odvolaniach v prípade vraždy investigatívneho novinára Jána Kuciaka a ďalších skutkov.

Špecializovaný trestný súd (ŠTS) v septembri minulého roka uložil v tomto prípade bývalému policajtovi Tomášovi Szabóovi za účasť na vražde trest 25 rokov väzenia.

Predložili nové dôkazy

Ďalších obžalovaných, konkrétne Mariana Kočnera a Alenu Zsuzsov, naopak, oslobodil. Podľa verdiktu súdu totiž neexistoval na uznanie ich viny dostatok dôkazov.

Proti oslobodzujúcemu verdiktu v prípade Kočnera a Zsuzsovej. podala odvolanie prokuratúra, proti odsúdeniu sa zase odvolal obžalovaný Szabó. Úrad špeciálnej prokuratúry zároveň odvolaciemu súdu predložil nové dôkazy.

Podľa medializovaných informácii má ísť napríklad o analýzu šifrovanej komunikácie Kočnera a Zsuzsovej., ktorú vypracovala Univerzita Komenského.

V prípade Szabóa má Najvyšší súd SR kompetenciu verdikt potvrdiť, vrátiť vec na ŠTS, prípadne ho aj oslobodiť. V prípade Kočnera a Zsuzsovej môže len potvrdiť oslobodzujúci rozsudok alebo vec vrátiť prvostupňovému súdu.

Dvaja právoplatne odsúdení

V takom prípade zároveň prokuratúra a právni zástupcovia poškodených žiadajú odňať vec senátu, ktorý v prípade pôvodne na ŠTS rozhodoval.

V kauze vraždy novinára a jeho partnerky Martiny Kušnírovej sú zatiaľ právoplatne odsúdení strelec Miroslav Marček a sprostredkovateľ Zoltán Andruskó.

Andruskóovi, ktorý od svojho zadržania v septembri 2018 spolupracoval s vyšetrovateľmi, uložil Špecializovaný trestný súd v Pezinku v decembri 2019 v rámci schvaľovania dohody o vine a treste 15 rokov väzenia.

Marček sa priznal až neskôr

Bývalý vojak Marček, ktorý sa k zastreleniu Kuciaka a Kušnírovej priznal až neskôr, bol pôvodne súdený zo zvyškom obžalovaných v procese, ktorý sa začal v januári 2020.

Po tom, čo sa aj pred súdom priznal a ten ho opakovane vypočul, bol vyčlenený na samostatné konanie.

V apríli 2020 mu nakoniec ŠTS vymeral trest 23 rokov väzenia. Voči tomuto verdiktu sa odvolal prokurátor, ktorý v jeho prípade požadoval trest 25 rokov. Najvyšší súd odvolaniu prokurátora začiatkom decembra minulého roku vyhovel.

Zastrelení vo svojom dome

Jána Kuciaka a jeho snúbenicu Martinu Kušnírovú zastrelili 21. februára 2018 v ich dome v obci Veľká Mača v okrese Galanta.

Kuciak bol investigatívnym novinárom portálu Aktuality.sk a okrem iného sa zaoberal kauzami podnikateľa Kočnera. V rámci súdneho procesu v tejto kauze sa prejednávala aj vražda podnikateľa Petra Molnára z Kollárova z roku 2016.

Podľa obžaloby ju vykonali Marček a Szabó. Dôvodom malo byť to, že zavraždený mal doma vyššiu sumu peňazí.

Viac k témam: Súd v prípade vraždy novinára Jána Kuciaka, vražda novinára
Zdroj: Webnoviny.sk – Najvyšší súd bude v utorok rozhodovať o odvolaniach v prípade vraždy novinára Jána Kuciaka © SITA Všetky práva vyhradené.