Pchjongjang skritizoval vojenské cvičenia USA a Južnej Kórey, môžu narušiť jadrové rozhovory

Správy Svet

13.11.2019 (Webnoviny.sk) – Severná Kórea v stredu skritizovala plánované americko-juhokórejské vojenské cvičenia a varovala Spojené štáty, že ak odignorujú koncoročný termín na zachránenie jadrových rozhovorov, budú čeliť „väčšej hrozbe a krutému utrpeniu„.

Výbor pre štátne záležitosti, ktorému predsedá líder Kórejskej ľudovodemokratickej republiky (KĽDR) Kim Čong-un, v stredu vydal vyhlásenie, v ktorom uvádza, že by manévre mohli narušiť dohody medzi Kimom a americkým prezidentom Donaldom Trumpom o zlepšení vzájomných vzťahov. Zároveň by KĽDR mohli presvedčiť, aby zvýšila svoju vojnovú pripravenosť.

Stanovisko Severnej Kórey je najnovším vyjadrením nespokojnosti s vojenskými cvičeniami a pomalým napredovaním jadrových rozhovorov s Washingtonom. Jadrová diplomacia medzi Severnou Kóreou a USA stagnuje od februárového summitu Trumpa s Kimom, ktorý neuspel pre nezhody o sankciách proti KĽDR.

Severokórejský líder dal Spojeným štátom ultimátum, aby k rokovaciemu stolu do konca roka priniesli návrhy prijateľné pre obe strany a jadrovú diplomaciu oživili.

Viac k témam: jadrová dohoda, Južná Kórea, Spojené štáty americké, vojenské cvičenia
Zdroj: Webnoviny.sk – Pchjongjang skritizoval vojenské cvičenia USA a Južnej Kórey, môžu narušiť jadrové rozhovory © SITA Všetky práva vyhradené.