Na východ Slovenska dorazili počas Veľkej noci ďalší repatrianti, karanténne zariadenia sa rýchlo naplnili

Slovensko Správy

12.4.2020 (Webnoviny.sk) – Počas Veľkej noci prišli na východ Slovenska ďalší repatrianti, ktorí sa vrátili zo zahraničia individuálne a umiestňovaní sú aj do zariadení Košického samosprávneho kraja (KSK). Informovala o tom hovorkyňa predsedu KSK Anna Terezková.

Repatrianti sú aktuálne umiestnení na Školskom internáte Medická 2 v Košiciach a v Škole v prírode v Kysaku. Košický kraj pripravuje na príchod navrátilcov aj turistickú ubytovňu pri Obchodnej akadémii v Rožňave, ktorá mala pôvodne slúžiť na karanténu lekárov a zdravotníkov.

Viac o téme: Koronavírus

„Z internátu na Medickej síce začiatkom týždňa odišlo 200 repatriantov, ktorí boli testovaní na koronavírus s negatívnym výsledkom, no v týchto dňoch sa kapacity opäť naplnili. Pred sviatkami sme tu ubytovali takmer 220 ľudí, v sobotu ďalších sto. Nakoľko repatrianti sú, s výnimkou rodín, umiestňovaní sami do izieb s vlastnými sociálnymi zariadeniami, kapacity sa rýchlo míňajú,“ informoval predseda Košického samosprávneho kraja Rastislav Trnka.

Zariadenia sa rýchlo naplnili

Kapacity už sú naplnené aj v Škole v prírode v Kysaku. Umiestnených tu bolo 28 repatriantov, ktorí prišli na Slovensko prevažne z Čiech, Nemecka, Rakúska, Slovinska či Ukrajiny. Z dôvodu vysokého počtu individuálnych príchodov ľudí zo zahraničia, Košický samosprávny kraj musel uvoľniť ďalšie svoje zariadenie.

„Turistická ubytovňa pri Obchodnej akadémii v Rožňave mala pôvodne slúžiť pre prípadnú karanténu lekárov a zdravotníkov z Nemocnice sv. Barbory a Psychiatrickej liečebne v Rožňave. Aj toto zariadenie sme však museli pripraviť pre príchod repatriantov,“ informoval Trnka.

Testovanie navrátilcov na koronavírus

Košický samosprávny kraj zabezpečuje okrem samotného zariadenia aj dezinfekciu priestorov, hygienické balíčky pre každého repatrianta a pravidelnú stravu. Každý z navrátilcov je testovaný na koronavírus a to približne na šiesty deň od príchodu na Slovensko.

V sobotu boli testovaní navrátilci, ktorí prišli v pondelok 6. apríla z Tirolska v Rakúsku. Na testy čakajú na Školskom internáte na Medickej 2 v Košiciach. V tomto zariadení sa karanténa predĺžila štvorčlennej rodine, ktorá 31. marca pricestovala z Veľkej Británie. Dvaja členovia rodiny boli totiž pozitívne testovaní na koronavírus.

Viac k témam: COVID-19, karanténa, Koronavírus, Pandémia, repatriácia
Zdroj: Webnoviny.sk – Na východ Slovenska dorazili počas Veľkej noci ďalší repatrianti, karanténne zariadenia sa rýchlo naplnili © SITA Všetky práva vyhradené.