Dôležitá je ochrana zdravých obyvateľov v uzatvorených osadách, uviedla ombudsmanka

Zdravie

9.4.2020 (Webnoviny.sk) – Verejná ochrankyňa práv Mária Patakyová považuje za prvoradú ochranu zdravých obyvateľov, ktorí ostali uzavretí v osadách. Ombudsmanka to uviedla v tlačovej správe, ktorú agentúre SITA zaslala Michaela Pavelková z odboru komunikácie a protokolu Kancelárie verejného ochrancu práv.

Viac o téme: Koronavírus

Ombudsmanka uvádza, že z medializovaných informácií jej nie je jasné, akým spôsobom chce krízový štáb chrániť nenakazených obyvateľov osád, ktorí v nich ostali uzavretí. Listom sa preto obrátila na hlavného hygienika Jána Mikasa, aby jej vysvetlil, ako bude krízový štáb postupovať v prípade ochrany zdravých obyvateľov v osadách.

Otázka hromadného výskytu

Otázka, ktorou je potrebné sa zaoberať, je, či skutočne hovoríme o hromadnom výskyte, pretože plán ústredného krízového štábu počíta s možnosťou uzatvorenia osád až v prípade dosiahnutia desiatich percent potvrdených prípadov nákazy v osade. Také počty nakazených medializované informácie nepotvrdili,“ povedala ombudsmanka Mária Patakyová.

Súčasná situácia v nej vzbudzuje otázku, či Ústredný krízový štáb SR vykonal správne opatrenia. Uzavretie osád podľa Patakyovej chráni navonok ostatné obyvateľstvo pred šírením nákazy.

Z medializovaných informácií som však nezistila, akým spôsobom bude zabezpečená ochrana tých, ktorí ostali uzavretí v osadách. Nemám informácie, kam boli umiestnené pozitívne testované osoby, či a akým spôsobom sa zisťoval okruh osôb, s ktorými sa pozitívne testované osoby stýkali a aký je ďalší plán zabezpečenia izolácie a karantény všetkých osôb, ktoré môžu byť zdrojom nákazy,“ dodala ombudsmanka.

Mimoriadna situácia

Od 12. marca platí na Slovensku pre koronavírus mimoriadna situácia. Vláda SR tiež pristúpila k vyhláseniu núdzového stavu pre celý sektor zdravotníctva a sociálne zariadenia, kde poskytujú zdravotnú starostlivosť. Zatvorené sú predškolské a školské zariadenia, maloobchodné prevádzky a prevádzky so službami.

Zaviedla sa povinnosť nosiť rúško všade mimo svojej domácnosti. Počas veľkonočných sviatkov platí s istými výnimkami zákaz vychádzania. Na Slovensku bolo vo štvrtok celkovo 701 potvrdených nakazených a dve úmrtia v dôsledku choroby Covid-19.

Viac k témam: Koronavírus, krízový štáb, mimoriadna situácia, ochrana ľudských práv, rómske osady
Zdroj: Webnoviny.sk – Dôležitá je ochrana zdravých obyvateľov v uzatvorených osadách, uviedla ombudsmanka © SITA Všetky práva vyhradené.