Zo samoty do malého bytu. Ostrov Budelli opúšťa jeho ochranca, ktorý tam žil sám vyše 30 rokov

Zaujímavosti

26.4.2021 (Webnoviny.sk) – Taliansky dôchodca Mauro Morandi musí opustiť ostrov Budelli, na ktorom žil sám viac ako 30 rokov. Informoval o tom spravodajský portál BBC.

Osemdesiatjedenročný muž sa na „fliačik zeme“ v súostroví La Maddalena medzi Sardíniou a francúzskou Korzikou presťahoval v roku 1989.

Ostrov s ružovou plážou

Minulý rok mu však vlastníci ostrova presláveného svojou ružovou plážou oznámili, že sa má odsťahovať.

„Odídem v nádeji, že v budúcnosti bude Budelli chránený tak, ako som ho chránil celých 32 rokov,“ napísal Morandi v nedeľu na Facebooku.

Niekdajší učiteľ telesnej výchovy v roku 2018 pre BBC uviedol, že „vždy bol tak trochu rebel“.

„Mal som dosť našej spoločnosti – konzumu a politickej situácie v Taliansku. Rozhodol som sa presťahovať na opustený ostrov v Polynézii, ďaleko od celej civilizácie. Chcel som začať nový život v blízkosti prírody,“ vyhlásil vtedy Morandi.

Budelli mal byť iba zastávkou

Keď sa spolu s niekoľkými priateľmi vydali na cestu, urobili si zastávku na talianskom súostroví La Maddalena, kde plánovali pracovať a zarobiť si peniaze na financovanie ďalších svojich ciest.

Po príchode na Budelli a stretnutí so strážcom ostrova, ktorý sa chystal do dôchodku, sa však Morandi rozhodol zostať. Odvtedy sa staral o ostrov a rozprával sa s turistami.

V priebehu desaťročí niekoľkokrát čelil hrozbám vysťahovania. Vlani predstaviteľ Národného parku La Maddalena Fabrizio Fonnesu pre CNN uviedol, že Morandi vykonal nelegálne úpravy svojej chaty, bývalej rádiostanice z obdobia druhej svetovej vojny.

Desaťtisíce podpisov

V petícii, ktorá vyzývala taliansku vládu, aby mu umožnila zostať, bolo viac ako 70-tisíc podpisov.

V nedeľu však Morandi oznámil svoje rozhodnutie odísť a pre britský denník The Guardian povedal, že sa presťahuje do malého bytu na neďalekom ostrove La Maddalena.

„Môj život sa príliš nezmení. Stále budem mať pred očami more,“ skonštatoval Morandi.

Viac k témam: opustený ostrov, ostrov Budelli, súostrovie La Maddalena
Zdroj: Webnoviny.sk – Zo samoty do malého bytu. Ostrov Budelli opúšťa jeho ochranca, ktorý tam žil sám vyše 30 rokov © SITA Všetky práva vyhradené.