Tím záchranárov pomohol mladému vráskavcovi, ktorý sa zamotal do rybárskeho náčinia (video)

Zaujímavosti

18.12.2019 (Webnoviny.sk) – Tím záchranárov pomohol v kalifornských vodách mladému vráskavcovi dlhoplutvému (Megaptera novaeangliae), ktorý sa južne od San Francisca zamotal do rybárskeho náčinia. V utorok o tom informovala ochranárska skupina Marine Life Studies. Stalo sa tak ešte v piatok, niekoľko dní po tom, čo si veľrybu všimol rybár.

Prestrihli vlasec

Tím sa doplavil na malom nafukovacom člne do Montereyského zálivu, kde k rybárskemu vlascu pripevnil päť veľkých ružových bójí. Tie mali veľrybu spomaliť a udržať ju pri povrchu, vysvetlila zakladateľka a výkonná riaditeľka Marine Life Studies Peggy Stap.

Následne mohli záchranári prestrihnúť vlasec, ktorý mal vráskavec na chrbte, a všetko ostatné z neho odpadlo. Zviera potom odplávalo preč.

Všimli si ho aj predtým

Stap vysvetlila, že si mladú veľrybu už 9. decembra všimol rybár. Keď na jeho hlásenie reagovala pobrežná stráž, zviera už bolo preč. O dva dni neskôr veľrybu zbadali znova, no aj v tomto prípade ju ani po celodennom pátraní pobrežná stráž nevedela nájsť. V piatok vráskavca spozorovala ďalšia loď a keďže sa v tom čase neďaleko nachádzali ochranári z Marine Life Studies, zostali s ním, až kým neprišli záchranári.

Počet prípadov, keď sa veľryby zamotajú do rybárskeho náčinia, rastie. Úrady sa im snažia zabrániť, tento rok napríklad o mesiac odložili začiatok sezóny komerčného lovu krabov, aby znížili riziko zamotania sa veľrýb do vlascov.

Viac k témam: veľryba
Zdroj: Webnoviny.sk – Tím záchranárov pomohol mladému vráskavcovi, ktorý sa zamotal do rybárskeho náčinia (video) © SITA Všetky práva vyhradené.