Hľadači pokladov v Holandsku túžia nájsť cennosti zakopané nacistami, obyvateľov dediny to však obťažuje

Zaujímavosti

15.1.2023 (Webnoviny.sk) – Rozčúlení obyvatelia holandskej dediny Ommeren apelujú na hľadačov pokladov, aby sa držali ďalej od ich obce. Návštevníci sa do nej nahrnuli po tom, ako holandský národný archív minulý týždeň zverejnil starú mapu, o ktorej sa predpokladá, že by mohla odhaliť, kde nemeckí vojaci počas druhej svetovej vojny mohli zakopať údajný ulúpený poklad obsahujúci diamanty, rubíny, zlato a striebro. Referuje o tom spravodajský web BBC.

Poklad v Ommerene

Po skončení 75-ročného obdobia utajenia archív zverejnil viaceré dokumenty vrátane spomenutej mapy, ktorá jasne ukázala, že poklad sa zrejme nachádzal v Ommerene v provincii Gelderland.

Bohatstvo v potenciálnej hodnote miliónov eur údajne ukryli nacistickí vojaci počas druhej svetovej vojny. Dedina Ommeren sa nachádzala na frontovej línii počas známej operácie Market Garden v roku 1944. V Ommerene momentálne evidujú viacero miest, kde nepovolene prebiehajú výkopové práce. Hľadači pokladu dokonca klopú na dvere miestnych a pýtajú sa na cestu.

Svedectvo nemeckého vojaka

Medzi odtajnenými dokumentmi je aj svedectvo nemeckého vojaka, ktorý povedal, že banku v 40 kilometrov vzdialenom meste Arnhem v auguste 1944 zasiahla bomba, ktorá rozmetala obsah trezoru.

V ňom sa údajne nachádzali šperky, peniaze, drahokamy a zlaté hodinky. Povedal, že traja alebo štyria nemeckí vojaci napchali do vreciek, čo sa dalo, náklad schovali do škatúľ s muníciou a pri ústupe sa ho zrejme rozhodli zakopať.

Viac k témam: Druhá svetová vojna, Nacisti, Poklad, Vykopávky
Zdroj: Webnoviny.sk – Hľadači pokladov v Holandsku túžia nájsť cennosti zakopané nacistami, obyvateľov dediny to však obťažuje © SITA Všetky práva vyhradené.