Zo spolupáchateľstva na vraždách v koncentračnom tábore obvinili nacistického strážcu vo veku 100 rokov

Správy Svet

9.2.2021 (Webnoviny.sk) – Nemeckí prokurátori obvinili 100-ročného muža, ktorý sa počas druhej svetovej vojny dopustil spolupáchateľstva pri zavraždení 3 518 osôb. Muž v rokoch 1942 – 1945 pracoval ako poddôstojník SS v nacistickom koncentračnom tábore Sachsenhausen na okraji Berlína.

Meno obvineného nezverejnili v súlade s nemeckými zákonmi na ochranu súkromia. Napriek vysokému veku ho považujú za dostatočne spôsobilého na to, aby mohol čeliť súdnemu konaniu. Budú však pravdepodobne musieť upraviť maximálny počet hodín, počas ktorých sa pojednávanie môže konať.

Minulý týždeň nemeckí vyšetrovatelia obvinili aj 95-ročnú niekdajšiu sekretárku bývalého veliteľa SS Paula Wernera Hoppeho v koncentračnom tábore Stutthof.

Tento prípad i najnovšie obvinenie spomenutého 100-ročného muža sa opierajú o nedávny nemecký právny precedens, ktorý stanovuje, že každého, kto pomáhal pri fungovaní akéhokoľvek nacistického tábora, môžu stíhať ako spoluvinníka na vraždách, ktoré tam spáchali.

Viac k témam: genocída, koncentračný tábor, nacisti, obvinenie, vražda
Zdroj: Webnoviny.sk – Zo spolupáchateľstva na vraždách v koncentračnom tábore obvinili nacistického strážcu vo veku 100 rokov © SITA Všetky práva vyhradené.