ZMOS podpísalo memorandá so siedmimi politickými subjektmi, jedna strana išla nad rámec požiadaviek (video)

Slovensko Správy

27.9.2023 (SITA.sk) – Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) v septembri podpísalo memorandá o spolupráci so siedmimi politickými subjektmi. Ako na stredajšej tlačovej besede uviedol predseda ZMOS Jozef Božik, ide o strany Hlas – sociálna demokracia (Hlas-SD), Sloboda a Solidarita (SaS), hnutie Republika, Kresťanskodemokratické hnutie (KDH), Slovenskú národnú stranu (SNS) a hnutia Progresívne Slovensko (PS) a Sme rodina.

Hlas išiel nad rámec požiadaviek

Predseda ZMOS doplnil, že od začiatku leta rokoval s deviatimi politickými subjektmi, ktoré dlhodobo vykazovali v prieskumoch podporu aspoň päť percent. Každá strana mala možnosť vyjadriť sa požiadavkám ZMOS. Božik uviedol, že dve strany ich plne rešpektovali, jedna dokonca išla i nad rámec požiadaviek samospráv.

Išlo o Hlas-SD. Božik dodal, že k spolupráci sa jednoznačne prihlásila i SNS. Ostatné politické subjekty podľa neho mali určité výhrady a chcú ešte v budúcnosti viac diskutovať, išlo o kresťanských demokratov, progresívcov, a tiež SaS a hnutie Sme rodina. Rokovania boli podľa Božika korektné a memorandá boli vždy podpísané s lídrami politických subjektov.

Akcent na všetky dôležité oblasti

So stranou Smer-sociálna demokracia memorandum ZMOS nepodpísal, no Božik označil rokovania za intenzívne a Smer vydal i vyhlásenie reflektujúce ich požiadavky. Strana má podľa neho veľký záujem o komunikáciu. S hnutím OĽaNO a priatelia mal ZMOS jedno rokovanie v lete, následne už nerokovali, ani samotné hnutie sa neusilovalo iniciovať ďalšie rokovania.

Viac o téme: Predčasné voľby na Slovensku 2023

Tieto memorandá deklarujú priestor k diskusii, ale zároveň aj priority, ktoré by sa mali odraziť v prípade, že tieto politické strany budú v budúcej vláde, respektíve parlamente. Kladú akcent na všetky dôležité oblasti, čiže sociálnu politiku, školstvo, životné prostredie, územné plánovanie, zdravotníctvo, jednoducho všetky oblasti, ktoré sú v pôsobnosti a ktoré sú vyjadrené v kompetenciách, ktoré má samospráva,“ uviedol Božik.

Dobrá vôľa, ale aj záväzok

Dodal, že sa vyjadruje i k témam, ktoré sú nad rámec kompetencií samospráv. Ide najmä o oblasť zdravotníctva, kde sa ZMOS dlhodobo usiluje o obhajobu dostupnosti zdravotnej starostlivosti všade tam, kde sú pre kategorizáciu nemocníc ohrozené fungovania oddelení.

Božik zdôraznil, že v histórii dosiaľ nikdy nedošlo ku kontrasignácii takéhoto dokumentu. ZMOS podľa neho dokumenty vníma nielen ako prejav dobrej vôle, ale aj ako záväzok k vývoju verejnej politiky vo vzťahu k samosprávam a ich obyvateľstvu.

Viac k témam: Memorandum, Predčasné voľby na Slovensku 2023
Zdroj: SITA.sk – ZMOS podpísalo memorandá so siedmimi politickými subjektmi, jedna strana išla nad rámec požiadaviek (video) © SITA Všetky práva vyhradené.