Ždiar bičoval silný vietor, v obci vyhlásili mimoriadnu situáciu

Slovensko Správy

13.11.2019 (Webnoviny.sk) –
aktualizované 13. novembra 11:01

Pre popadané stromy v dôsledku silného vetra vyhlásili v goralskej obci Ždiar mimoriadnu situáciu. Pre agentúru SITA to potvrdil starosta Pavel Bekeš.

„Mimoriadnu situáciu sme vyhlásili ešte v utorok večer. Cesty boli neprejazdné, ľudia museli ostať stáť na parkoviskách. Cesta do Monkovej doliny ostala úplne neprejazdná. Pre padajúce stromy bol ohrozený život hasičov, preto to tam nechali,“ uviedol pre SITA. V obci dnes dokončujú práce, ktoré sa nepodarilo spraviť v noci, z ciest odstraňujú ďalšie popadané stromy.

V obci v noci zasahovali hasiči z Vysokých Tatier, Kežmarku a dobrovoľníci zo Ždiaru, a to v utorok od približne 19:00 do stredajšieho rána do 2:45. Hodinu po polnoci tam museli zasahovať aj pri čiastočne spadnutej streche na rodinnom dome.

Podľa starostu bolo potrhané aj vysoké napätie do Tatranskej Javoriny, vietor tam pováľal pomníky na cintoríne, obecné tabule a koše, poškodené boli aj lesy. „Ľudia tam hlásia rozbité dvere a okná,“ poznamenal Bekeš s tým, že zatiaľ nie je možné odhadnúť výšku škôd. Starostu okrem situácie, ktorá v obci nastala po silnom vetre, znepokojujú aj obavy z možných záplav, keďže hladina vodných tokov v obci sa už začína zdvíhať.

Popadané stromy boli aj medzi obcami Vikartovce a Šuňava v Popradskom okrese, odstraňovali ich dobrovoľní hasiči z obce Vikartovce a Liptovská Teplička.

Viac k témam: počasie, silný vietor
Zdroj: Webnoviny.sk – Ždiar bičoval silný vietor, v obci vyhlásili mimoriadnu situáciu © SITA Všetky práva vyhradené.