Vypočúvanie kandidátov na špeciálneho prokurátora: O funkciu sa uchádzajú Lipšic, Šanta, Špirko a Kysel

Slovensko Správy

1.2.2021 (Webnoviny.sk) –
aktualizované 1. februára 10:10

Poslanci Ústavnoprávneho výboru Národnej rady SR v pondelok a utorok vypočúvajú kandidátov na post špeciálneho prokurátora. O funkciu šéfa Úradu špeciálneho prokuratúry (ÚŠP) sa uchádza advokát Daniel Lipšic a traja prokurátori Ján Šanta, Vasiľ Špirko, Peter Kysel.

Kysel je kandidátom Rady prokurátorov SR, Lipšica nominovala Právnická fakulta Univerzity Komenského v Bratislave. Šantu nominovala Fakulta práva Paneurópskej vysokej školy v Bratislave a poslanci Peter Kremský a Juraj Gyimesi (obaja OĽaNO) a Špirka poslanec Dominik Drdul (OĽaNO).

Voľba nového špeciálneho prokurátora by mala prebehnúť na 23. parlamentnej schôdzi. Na poste špeciálneho prokurátora mal do jari tohto roku pôsobiť Dušan Kováčik. Momentálne je však väzobne stíhaný pre korupčnú trestnú činnosť.

Peter Kysel

Všetci sme videli, že bola absolútna nečinnosť zo strany generálneho prokurátora vo vzťahu k špeciálnemu prokurátorovi. Povedal to na verejnom vypočutí kandidát na špeciálneho prokurátora Peter Kysel. Zdôraznil, že jedine generálny prokurátor mal možnosť kontrolovať špeciálneho. Bývalý špeciálny prokurátor Kováčik je momentálne väzobne stíhaný pre korupčnú činnosť.

„S týmito veternými mlynmi bolo ťažké bojovať,“ pokračoval Kysel. Dodal však, že ani v súčasnosti by nezvolil iný postup. Odpovedal tak na otázku poslanca Juraja Šeligu (Za ľudí), či by sa dnes ohradil voči Kováčikovi výraznejšie.

Ako Kysel ďalej uviedol, jeho kandidatúra je reakciou na to, že bývalý špeciálny prokurátor Kováčik bol obvinený za trestnú činnosť, ktorá mala byť predmetom práce Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP). „Považujem to za istú hanbu pre všetkých prokurátorov, ktorí sú v našom úrade, že práve náš najvyšší nadriadený je obvinený z takejto trestnej činnosti,“ povedal na úvod Kysel, ktorý je prokurátorom ÚŠP.

Viac k témam: Voľba špeciálneho prokurátora
Zdroj: Webnoviny.sk – Vypočúvanie kandidátov na špeciálneho prokurátora: O funkciu sa uchádzajú Lipšic, Šanta, Špirko a Kysel © SITA Všetky práva vyhradené.