V Prahe prijali vdovu po najznámejšom čínskom disidentovi, stretla sa i s pirátskym starostom

Správy Svet

19.11.2019 (Webnoviny.sk) – Český minister zahraničných vecí Tomáš Petříček prijal v Prahe čínsku exilovú maliarku a fotografku Liou Sia, ktorá je vdovou po najznámejšom čínskom disidentovi Liou Siao-poovi.

Peking takéto prijatia bedlivo sleduje a protestuje proti nim, preto podobná reakcia sa dá zrejme čakať aj po prijatí disidentky šéfom českej diplomacie. O to odvážnejšie pôsobia Petříčkove slová o tom, že práve takto by mala podľa neho vyzerať česká zahraničná politika.

Podpora utlačovaných

„Som veľmi rád, že sme sa mohli stretnúť. Humanizmus a podpora utlačovaných je dlhodobo súčasťou českej zahraničnej politiky a toto bolo úplne v súlade s tým, čo dlhodobo robíme,“ povedal v utorok Petříček pre český týždenník Respekt.

Liou Siao-po bol čínskymi komunistami odsúdený na jedenásťročné väzenie za to, že spísal a propagoval manifest Charta 08, vzorom pre ktorý mu bola podľa jeho vlastných slov československá Charta 77.

Domáce väzenie

Po deviatich rokoch väzenia zomrel Liou Siao-po na rakovinu. Jeho manželku držal čínsky režim po jeho smrti v domácom väzení, po medzinárodnom tlaku a najmä po žiadosti nemeckej kancelárky Angely Merkelovej ju však Čína prepustila a už dva roky žije v nemeckom exile.

V Prahe sa s Liou Sia okrem Petříčka stretol napríklad aj populárny „pirátsky“ starosta českej metropoly Zdeněk Hřib. Čínska disidentka počas návštevy ČR bývala u Kateřiny a Martina Bursíkových, ktorí v rokoch 2005 až 2009 viedli českú Stranu zelených.

Viac k témam: protesty
Zdroj: Webnoviny.sk – V Prahe prijali vdovu po najznámejšom čínskom disidentovi, stretla sa i s pirátskym starostom © SITA Všetky práva vyhradené.