V kauze zostrelenia ukrajinského Boeingu zatkli niekoľko ľudí, postavia ich pred špeciálny súd

Správy Svet

14.1.2020 (Webnoviny.sk) – V prípade zostrelenia ukrajinského lietadla nad Teheránom, pri ktorom zomrelo 176 ľudí, zatkli v Iráne niekoľko podozrivých. Ako informovali iránske štátne médiá, v utorok to oznámil hovorca iránskeho súdnictva Gholámhossejn Esmáílí. Podľa hovorcu sa uskutočnilo rozsiahle vyšetrovanie a niekoľko osôb zatkli, presný počet alebo ich mená ale nezverejnil.

Špeciálny súd

Oznámenie prišlo krátko po tom, čo iránsky prezident Hasan Rúhání vyzval na zriadenie špeciálneho súdu, ktorý bude vyšetrovať zostrelenie lietadla a bude okrem sudcu pozostávať z desiatok odborníkov. „Toto nie je bežný prípad. Celý svet bude sledovať tento súd,“ vyhlásil prezident v prejave, ktorý odvysielala televízia.

Ako ďalej uviedol, incident je „bolestivá a neodpustiteľná chyba“ a jeho administratíva sa bude prípadu venovať „všetkými prostriedkami“. Zodpovednosť podľa prezidenta dopadá na viac ako jednu osobu a všetci zodpovední by za to mali byť potrestaní.

Stroj zostrelili omylom

K stredajšiemu zostreleniu lietadla, ktoré smerovalo do Kyjeva, sa cez víkend priznal Teherán s tým, že stroj zostrelili jeho Revolučné gardy omylom.

V prvých dňoch po tragédii však Irán zahmlieval a tvrdil, že dôvodom havárie bola mechanická chyba. Zostrelenie a následné utajovanie informácií v krajine vyvolali v ostatných dňoch protesty. Nešťastie sa stalo v čase zvýšeného napätia medzi Iránom a USA.

Viac k témam: Pád ukrajinského Boeingu pri Teheráne
Zdroj: Webnoviny.sk – V kauze zostrelenia ukrajinského Boeingu zatkli niekoľko ľudí, postavia ich pred špeciálny súd © SITA Všetky práva vyhradené.