Ukrajina rokuje s európskymi krajinami o vydaní skorumpovaných úradníkov, tie to zatiaľ väčšinou odmietajú

Správy Svet

3.9.2023 (SITA.sk) – Minister spravodlivosti Denys Maľuska povedal, že Ukrajina spolupracuje s európskymi štátmi na vydávaní skorumpovaných úradníkov, ktorí utiekli z krajiny. Referuje o tom web Kyiv Independent.

Maľuska v národnej televízii vysvetlil, že proces vydávania je zložitý z dôvodu európskych súdnych systémov a trvajúcej vojny Ruska proti Ukrajine.

Mnohí skorumpovaní úradníci, ktorí utiekli z Ukrajiny, si navyše najali právnikov, ktorí argumentujú, že by bolo „extrémne nebezpečné“ vydať ich za takýchto okolností, povedal Maľuska.

„Naši zahraniční partneri preto vo väčšine prípadov, žiaľ, zatiaľ vydanie odmietajú. Veríme však, že tento jav, prinajmenšom čo sa týka najvyšších korupčníkov, je dočasný,“ podotkol ukrajinský minister spravodlivosti.

Ukrajinskí predstavitelia budú podľa Maľusku uprednostňovať vydanie „tých, ktorí kradli najviac“ a „menšie ryby budú nasledovať neskôr“.

Viac k témam: Korupcia
Zdroj: SITA.sk – Ukrajina rokuje s európskymi krajinami o vydaní skorumpovaných úradníkov, tie to zatiaľ väčšinou odmietajú © SITA Všetky práva vyhradené.