Slovensko je proti vytváraniu akejkoľvek železnej opony medzi Ruskom a Európskou úniou, tvrdí Blanár

Správy Svet

3.3.2024 (SITA.sk) – Slovenská republika je proti vytváraniu akejkoľvek železnej opony medzi Ruskom a Európskou úniou.

Na stretnutí s ruským ministrom zahraničných vecí Sergejom Lavrovom v Turecku to uviedol šéf slovenskej diplomacie Juraj Blanár (Smer-SD). Zároveň Lavrova informoval o postoji vlády SR, že rusko-ukrajinský konflikt nemá vojenské riešenie

Slovensko odmieta návrh francúzskeho prezidenta

„Informoval som ho tiež o pozícii vlády Slovenskej republiky postavenej na rešpektovaní základných princípov medzinárodného práva, ako je územná celistvosť a suverenita členských krajín, ukotvených v Charte OSN. Apeloval som na čo najskoršie obnovenie mierových rokovaní medzi stranami konfliktu a ukončenie bojov,“ uviedol Blanár.

Zároveň zdôraznil, že Slovensko jednoznačne odmietlo návrh francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona a nepošle na ukrajinské územie žiadneho slovenského vojaka.

Situácia na Blízkom východe

Blanár v Turecku rokoval aj s ministrom zahraničných vecí Palestínskeho štátu Rijádom Nadžíbom al-Malkím, pričom vyjadril hlbokú sústrasť nad tragickými dôsledkami incidentu v Pásme Gazy, pri ktorom bolo vo štvrtok usmrtených vyše 100 ľudí a ďalších viac ako 700 bolo zranených.

„Situácia na Blízkom východe je mimoriadne napätá a je potrebné dohodnúť prímerie a obnoviť mierový proces. S ministrom sme sa rozprávali aj o perspektívach dvojštátneho riešenia, ktoré Slovenská republika podporuje ako jediné udržateľné riešenie izraelsko-palestínskeho konfliktu,“ skonštatoval Banár.

Na treťom ročníku diplomatického fóra v tureckej Antalyi rokoval Blanár aj so zástupcami Turecka, Moldavska, Kazachstanu a Bosny a Hercegoviny.

Zobraziť fotogalériu k článku:
Blanár na diplomatickom fóre v Antalyi (fotografie)

Viac k témam: Ficova vláda 2023 – 2027 (koalícia Smer-SD Hlas-SD SNS), Francúzsky prezident, Izraelsko-palestínsky konflikt, Pásmo Gazy, Rokovanie, rusko-ukrajinský konflikt
Zdroj: SITA.sk – Slovensko je proti vytváraniu akejkoľvek železnej opony medzi Ruskom a Európskou úniou, tvrdí Blanár © SITA Všetky práva vyhradené.