Robil som, čo bolo treba, hovorí 102-ročný skaut ocenený Bielou vranou

Slovensko Správy

18.11.2019 (Webnoviny.sk) – Ocenenie Biela vrana tento rok patrí aj 102-ročnému skautovi Eduardovi Marekovi a Branislavovi Tvarožekovi, ktorý onedlho oslávi 94 rokov. Marek, ktorý sa narodil a žije v Prahe, je najstarším československým skautom. Osobne sa stretol ešte s prvým československým prezidentom Tomášom Garrigueom Masarykom.

Počas vojny pomáhal prenasledovaným židom a prežil väzenie i za komunizmu. Rehabilitácie sa dočkal až po Nežnej revolúcii, následne pomáhal obnoviť československý skauting. Agentúre SITA povedal, že jednoducho robil, čo bolo treba.

Marek hovorí, že ho oslovila skautská filozofia obsiahnutá vo vete „každý deň jeden dobrý skutok“, ako aj harmónia s prírodou.

„Máme povinnosť pomáhať každému potrebnému v každej dobe. Vtedy, v tej dobe, boli najviac prenasledovaní židovskí občania, takže sme mali ako skauti povinnosť najskôr pomáhať im. Lenže to bolo zo začiatku, keď ešte Nemci víťazili na všetkých frontoch, a to sa o nás veľmi nestarali. Tak som dostal len tri mesiace. A potom sme pracovali ilegálne ako skauti až do konca,“ povedal Marek.

Marek má viaceré vyznamenania

Na otázku, kde bral odvahu, odpovedal, že to pre neho bola samozrejmosť. „Robenie toho, čo je potrebné urobiť, ma napĺňa radosťou, to je vlastne skauting,“ vysvetlil.

Rehabilitácie sa dožil až po Nežnej revolúcii, v roku 1989 mal už 72 rokov, no napriek tomu stál pri obnove československého skautingu a je v ňom aktívny dodnes. Je držiteľom viacerých vyznamenaní, medzi nimi aj Radu strieborného vlka, najvyššieho skautského vyznamenania.

Žije v Prahe a po stovke stihol vydať dve knihy. Mladým ľuďom pri príležitosti výročia Nežnej revolúcie odkazuje, aby si vážili demokraciu. Hovorí, že chyby sa robia všade, aj v demokracii. Napriek tomu je najlepšia zo všetkých možností.

Tvarožek bol celý život prenasledovaný

S demokraciou je spojená aj rodina Branislava Tvarožeka. Za jeho odboj ho zo strednej školy vyhodili ľudáci a z vysokej školy komunisti. Oba totalitné režimy ho zavreli a vyšetrovali.

Tvrdí, že najlepšou školou bol čas strávený po boku generála Jána Goliana a Rudolfa Viesta, ktorých osobne sprevádzal v Slovenskom národnom povstaní a roky na jáchymovskej táborovej univerzite. Celý svoj život bol prenasledovaný ŠtB.

Tvarožek sa však necítil na to, aby bol ocenený. „Celý život som robil to, čomu som veril. Nepovažujem to za nič výnimočné, bola to samozrejmosť,“ povedal Tvarožek.

Cenu získali aj Sisáková a Hudák

Uvádza, že ho vychovalo prostredie mestečka Brezová pod Bradlom, keď tam ešte doznievalo ovzdušie revolučných udalostí z roka 1848 či pôsobenia Milana Rastislava Štefánika, ktorý pochádzal z neďalekých Košarísk. Nezabudol spomenúť ani na svojich učiteľov. Od Nežnej revolúcie však očakával viac.

„Hovorí sa, že v demokracii každý môže robiť čo chce, ale každý musí mať isté povinnosti (…). Toľko neporiadku hlavne v justícii a na ministerstvách,“ priblížil Tvarožek. Za jeho životný príbeh ho ocenili v Česku v roku 2014 Cenou Václava Bendu, ktorá sa udeľuje bojovníkom proti totalitám a o rok neskôr získal od organizácie Post Bellum Cenu pamäti národa.

Marek i Tvarožek boli ocenení Bielou vranou za celoživotný prínos. Okrem nich cenu získala Mária Sisáková, a Milan „Igor“ Hudák z osady pri Moldave nad Bodvou.

Viac k témam: Biela vrana
Zdroj: Webnoviny.sk – Robil som, čo bolo treba, hovorí 102-ročný skaut ocenený Bielou vranou © SITA Všetky práva vyhradené.