Putin sa snaží zamaskovať doterajší neúspech snahou o ovládnutie východnej časti Ukrajiny, tvrdí Inštitút pre štúdium vojny

Správy Svet

2.4.2022 (Webnoviny.sk) – Po mesiaci bojov, keď sa ruskej armáde nepodarilo dobyť ukrajinskú metropolu Kyjiv, ani žiadne ďalšie väčšie a strategickejšie mesto, sa momentálne úsilie Moskvy zameriava na východ Ukrajiny. Referuje o tom spravodajský web BBC s odvolaním sa na Inštitút pre štúdium vojny (ISW).

Tvrdenie Kremľa, že jeho hlavným cieľom bola vždy východná časť Ukrajiny, je podľa ISW nepravdivé a má za cieľ zamaskovať neúspech ruských vojsk v doterajšom priebehu invázie.

Viac o téme: Rusko-ukrajinský konflikt

Podľa inštitútu Rusko v najbližších dňoch pravdepodobne dobyje už mesiac obliehaný Mariupoľ, v Moskve spôsobilo humanitárnu katastrofu, a svoje ďalšie operácie bude sústreďovať v Doneckej a Luhanskej oblasti, v ktorých počas uplynulých ôsmich rokov podporovalo proruských separatistov.

Ukrajinci si medzičasom v ostatných dňoch vzali späť veľké oblasti severozápadne a východne od Kyjiva, ale Rusko bolo schopné včas stiahnuť svoje zasiahnuté jednotky do Bieloruska.

Zobraziť fotogalériu k článku:
Vojna na Ukrajine (fotografie)

Viac k témam: rusko-ukrajinský konflikt
Zdroj: Webnoviny.sk – Putin sa snaží zamaskovať doterajší neúspech snahou o ovládnutie východnej časti Ukrajiny, tvrdí Inštitút pre štúdium vojny © SITA Všetky práva vyhradené.