Progresívne Slovensko navrhuje dekriminalizáciu marihuany, koalíciu vyzýva k spolupráci

Slovensko Správy

30.11.2021 (Webnoviny.sk) – Mimoparlamentné hnutie Progresívne Slovensko (PS) vyzýva vládnu koalíciu na podporu zákona o dekriminalizácii marihuany. Návrh na aktuálnu schôdzu parlamentu predložil poslanec Národnej rady SR (NR SR) Tomáš Valášek. V tlačovej správe o tom informoval Radovan Choleva, riaditeľ oddelenia komunikácie hnutia.

Škriepky bránia zmene

Podpredseda hnutia Michal Šimečka pripomenul, že minulý týždeň koalícia nepodporila návrh svojich vlastných poslancov, ktorým malo dôjsť k zníženiu trestov za marihuanu. „Je smutné, že malicherné poslanecké škriepky bránia zmene, hoci dnes už prakticky všetci – verejnosť, odborníci aj politici – uznávajú, že nemôžeme stovky bežných ľudí trestať prísnejšie ako vrahov a mafiánov,“ povedal.

Pripomenul, že dekriminalizácia lekárskej marihuany alebo „pár džointov“ je vo vyspelej Európe bežná a je najvyšší čas, aby k tomu dospelo aj Slovensko.

Podľa ďalšieho podpredsedu PS Martina Hojsíka je absurdné, že v situácii, keď iné členské krajiny Európskej únie (EÚ) vedú otvorené debaty a dokonca prípravy na legalizáciu marihuany, na Slovensku stále platí fakt, že pár „džointov“ je možné potrestať desaťročným väzením.

Návrh neznižuje tresty za iné drogy

Príklady z Európy, najnovšie z Nemecka, zároveň ukazujú, aké dôležité je, aby súčasťou vlády boli liberálne a progresívne strany, ktoré keď dostanú príležitosť, dokážu ponúknuť a presadiť moderné a efektívne riešenia,“ skonštatoval Hojsík.

Návrh zákona PS kompletne odbúrava tresty za marihuanu pre vlastnú spotrebu do výšky 60-násobku obvyklej jednorazovej dávky. Na rozdiel od pôvodného návrhu koaličných poslancov sa návrh PS týka iba marihuany a neznižuje tresty za iné drogy. Zákonodárna iniciatíva PS nadväzuje na petíciu Šimečku a Hojsíka za dekriminalizáciu marihuany, ktorú podpísalo takmer 24-tisíc občanov.

Viac k témam: Dekriminalizácia marihuany, Marihuana
Zdroj: Webnoviny.sk – Progresívne Slovensko navrhuje dekriminalizáciu marihuany, koalíciu vyzýva k spolupráci © SITA Všetky práva vyhradené.