Prezidentské voľby vo Francúzsku vrcholia, Le Penová sa pomaly doťahuje na Macrona

Správy Svet

8.4.2022 (Webnoviny.sk) – V nedeľu sa vo Francúzsku uskutočnia prezidentské voľby. Jasným favoritom je súčasná hlava štátu Emmanuel Macron, ktorý v prieskumoch verejnej mienky pohodlne vedie pred ostatnými 11 kandidátmi.

Le Penová sa doťahuje na Macrona

Jeho hlavnou oponentkou je krajne pravicová líderka Marine Le Penová, ktorej podpora sa v uplynulom období zvýšila a priblížila ju k Macronovi. Obaja politici majú dobrú pozíciu na to, aby sa 24. apríla stretli v druhom kole volieb.

Na treťom mieste je podľa prieskumov krajne ľavicový politik Jean-Luc Mélenchon. Za ním nasledujú ďalší krajne pravicový kandidát Éric Zemmour a konzervatívna kandidátka Valérie Pécresseová.

Klesajúca životná úroveň

Veľký otáznik pre voľby však vytvára bezprecedentné množstvo nerozhodnutých voličov, ktorí zatiaľ nevedia za koho budú a či vôbec pôjdu hlasovať.

Nízka volebná účasť by mohla mať na hlasovanie veľký dopad, varujú realizátori prieskumov. Jednou z hlavných obáv francúzskych voličov je klesajúca kúpna sila francúzskych rodín v súvislosti s rastúcimi cenami potravín a energií, ďalej sú to sociálne platby, bezpečnosť, imigrácia a životné prostredie.

Mnohí však majú pocit, že sa kandidáti týmto problémom dostatočne nevenovali, z časti aj preto, že ich zatienila vojna na Ukrajine.

Viac k témam: Prezidentské voľby vo Francúzsku, Prieskumy
Zdroj: Webnoviny.sk – Prezidentské voľby vo Francúzsku vrcholia, Le Penová sa pomaly doťahuje na Macrona © SITA Všetky práva vyhradené.