Politológ: Nepredvídateľnosť je Matovičovi na škodu, úvahy o blackoute bez analýz sú prešľapom

Slovensko Správy

2.4.2020 (Webnoviny.sk) – Vyhlásenia predsedu vlády Igora Matoviča (OĽaNO) k prípadnému zavedeniu takzvaného „blackoutu“ na Slovensku svedčia o tom, že premiér je v niektorých situáciách nepredvídateľný. To pre výkon funkcie premiéra nie je pozitívna vlastnosť a oslabuje to jeho pozíciu. Pre agentúru SITA to uviedol politológ z Filozofickej fakulty Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach Gabriel Eštok.

O pilotovaní lietadla nerozhodujú pasažieri

Matovič na stredajšej tlačovej konferencii hovoril o tom, že jednou z možností, ako sa vysporiadať so šírením koronavírusu, je takzvaný blackout, respektíve „vypnutie Slovenska“ na istý čas. V praxi by to znamenalo, že by ľudia museli minimálne tri týždne ostať doma. Fungovali by len zásobovacie a záchranné služby, ktoré by ľuďom dodávali stravu a základné potreby. Jeho koaliční partneri, ako aj rôzni odborníci, však toto opatrenie odmietli.

Viac o téme: Ekonomické dopady koronavírusu

Na spustení „blackoutu“ chce Matovič hľadať zhodu v celospoločenskom prieskume. Podľa politológa by mali background pre vládu v tak dôležitej otázke, akou je prípadný „blackout“, poskytnúť v prvom rade odborníci z rôznych oblastí.

„O tom, ako pilotovať lietadlo, alebo ako má prebiehať operácia slepého čreva, nerozhodujeme v plebiscite, ani sa k tomu neusporadúvajú prieskumy verejnej mienky. Ani pilot sa v prípade technickej poruchy lietadla nepýta pasažierov, aké riešenie preferujú, lebo s najväčšou pravdepodobnosťou nedokážu posúdiť odborné aspekty takéhoto problému a skôr by to vyvolalo medzi pasažiermi paniku,“ popísal Eštok.

Oslabuje pozíciu premiéra

K prípadnému „blackout“ musia byť podľa Eštoka vypracované analýzy odborníkov z dotknutých oblasti. „Čo je nemenej dôležité, následne musí vzniknúť politická dohoda na tomto rozhodnutí. Procesne musí minimálne existovať zhoda v rámci koalície. V tak dôležitej veci by však bolo vhodné diskutovať aj s opozíciou a aspoň sa snažiť nájsť podporu na takýto zásadný krok naprieč politickým spektrom,“ priblížil.

Oznámiť na tlačovej besede osobné úvahy premiéra o tak dôležitej veci bez dostupných odborných analýz o vhodnosti tohto kroku a bez politického krytia vo vlastnej vláde považuje politológ za prešľap.

„Oslabuje to pozíciu premiéra, môže naštrbávať spoluprácu vo vládnej koalícii a čo je podľa môjho názoru najhoršie, môže vystrašiť a zneistiť verejnosť. Tento krok skôr potvrdil hodnotenia, že Igor Matovič je v niektorých situáciách nepredvídateľný, čo pre výkon funkcie premiéra nie je pozitívna vlastnosť,“ zdôraznil Eštok.

Už nie je opozičný politik v predvolebnom boji

Ako ďalej objasnil, cieľom vlády a premiéra nemôže byť, najmä v tejto krízovej situácii, zisk politických bodov, ale riešenie konkrétnych úloh, ktoré pred vládou stoja.

„Igor Matovič sa musí prestať správať ako opozičný politik v predvolebnom boji, ale byť lídrom výkonnej zložky moci. To znamená, byť pripravený robiť aj nepopulárne opatrenia a byť schopný nachádzať politické krytie,“ vysvetlil Eštok.

Prízvukoval, že mandát premiéra je naviazaný na podporu poslancov vládnych strán, a preto pri zásadných otázkach riadenia štátu musí nachádzať podporu u hlavných predstaviteľov týchto strán.

„Bez vnútorných dohôd v rámci koalície nemá šancu uspieť ani s plánom na riešenie aktuálnej krízy, ani pri vládnutí samotnom. Z toho jasne vyplýva, že Igor Matovič môže byť silným premiérom, iba ak bude mať silnú podporu koalície a koaličných poslancov. Až potom si môže dovoliť byť ráznejší a rozhodnejší,“ myslí si politológ.

Z tlačových besied spravil diskusné fórum

Matovič sa podľa jeho slov zatiaľ snaží vládnuť spôsobom, akým viedol opozičnú politiku. „Jedným z jeho hlavných nástrojov tak zostávajú tlačové besedy, ktoré sa menia z informačnej platformy na akési diskusné fórum. To je veľmi vyčerpávajúce, ukrajuje to z premiérovho času, ktorý je potrebný inde a rovnako vytvára na šéfa exekutívy požiadavku na obrovský prehľad o množstve procesov konajúcich sa v rôznych rezortoch a na rôznych úrovniach štátnej správy,“ uviedol Eštok.

Riešením by podľa neho bolo, aby sa premiér nezúčastňoval na každej takejto tlačovej besede, ale aby tieto úlohy vo väčšej miere delegoval na jednotlivých ministrov a ďalších štátnych úradníkov, ktorí sú lepšie a odbornejšie o danej problematike informovaní a nesú za jednotlivé oblasti zodpovednosť.

„Matovičov prístup totiž nie je fyzicky dlhodobo udržateľný a nie je ani produktívny. Navyše, je v aktuálnej situácii potrebné verejnosť skôr uistiť o kompetentnosti vlády a o jej schopnosti nachádzať riešenia jednotlivých aspektov boja s Covid-19. Váhavé odpovede premiéra však medzi občanmi vyvolávajú skôr opačné pocity,“ uzavrel politológ.

Viac k témam: premiér Slovenskej republiky, Univerzita Pavla Jozefa Šafárika (UPJŠ)
Zdroj: Webnoviny.sk – Politológ: Nepredvídateľnosť je Matovičovi na škodu, úvahy o blackoute bez analýz sú prešľapom © SITA Všetky práva vyhradené.