Obvinenie Fica z podpory extrémizmu trvá, prokuratúra o sťažnosti ešte nerozhodla

Slovensko Správy

30.12.2019 (Webnoviny.sk) –
aktualizované 30. decembra, 15:17

Prokuratúra ešte nerozhodla o sťažnosti voči obvineniu proti bývalému predsedovi vlády Robertovi F. Ako ďalej pre agentúru SITA uviedla hovorkyňa Generálnej prokuratúry SR Andrea Predajňová, sťažnosť voči obvineniu bola na Úrad špeciálnej prokuratúry doručená 20. decembra. O tom, že prokuratúra obvinenie voči expremiérovi zrušila, informovala pôvodne spravodajská televízia TA3.

Schvaľovanie trestného činu

Vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry začiatkom decembra obvinil Roberta F. z trestných činov hanobenia národa, rasy a presvedčenia, podnecovania k národnostnej, rasovej a etnickej nenávisti v súbehu s trestným činom schvaľovania trestného činu.

„Napriek tomu, že Najvyšší súd SR rozhodol, že extrémistické výroky exposlanca Milana Mazureka sú trestným činom a odsúdil ho za ne, Robert F. mal s nimi verejne súhlasiť a tak svoj postoj šíriť cez sociálne siete. Môže mu hroziť trest odňatia slobody na jeden až päť rokov,“ uviedla v tejto súvislosti polícia.

Mazurek zo strany Kotlebovci – Ľudová strana Naše Slovensko (ĽSNS) prišiel po tom, čo bol právoplatne odsúdený za extrémistické výroky, o mandát poslanca Národnej rady SR a musel zaplatiť peňažný trest 10-tisíc eur.

Povedal to, čo si myslí celý národ

Bývalý premiér vo videu reagoval, že orgány činné v trestnom konaní často rozhodujú pod tlakom médií a nie na základe skutočných dôkazov.

„Milan Mazurek povedal to, čo si myslí takmer celý národ. A ak popravíte niekoho za pravdu, urobíte z neho národného hrdinu. Ak má byť rozsudok Najvyššieho súdu meradlom toho, čo je pri výrokoch na adresu Rómov trestným činom, to rovno môžu orgány činné v trestnom konaní vojsť do ktorejkoľvek krčmy na Slovensku a všetkých hostí vrátane ležiacich psov pozatvárať. To sa mám naozaj báť povedať, že podporujem policajtov v tvrdých zásahoch v osadách, ako som to urobil po zásahu polície v Moldave nad Bodvou? To sa máme báť povedať, že časť Rómov zneužíva sociálny systém?“ uviedol Robert F. na adresu rozhodnutia súdu.

Pre obvinenie predsedu Smeru-SD si brannobezpečnostný výbor predvolal ministerku vnútra Denisu Sakovú aj policajného prezidenta Milana Lučanského.

Viac k témam: extrémizmus, predseda strany Smer-SD
Zdroj: Webnoviny.sk – Obvinenie Fica z podpory extrémizmu trvá, prokuratúra o sťažnosti ešte nerozhodla © SITA Všetky práva vyhradené.