Na podozrenia v Tipose podľa Kažimíra upozornil anonym, ministerstvo tam poslalo kontrolu

Slovensko Správy

27.11.2019 (Webnoviny.sk) – Národnú lotériovú spoločnosť Tipos kontrolovalo aj ministerstvo financií ešte za pôsobenia bývalého šéfa rezortu financií Petra Kažimíra. Ako uviedol už súčasný guvernér Národnej banky Slovenska po stredajšom rokovaní vlády, stalo sa tak na základe anonymného listu, ktorý bol pred niečo vyše rokom distribuovaný po Slovensku. Písalo sa v ňom, že v Tipose má dochádzať k finančným podvodom.

„Zvláštne“ riadenie

„Moje chápanie toho listu bolo také, že skôr ide o neoprávnené výplaty výhier a akúsi manipuláciu so softvérom,“ povedal Kažimír s tým, že na základe listu požiadal dozornú radu, aby sa zaoberala obsahom tohto anonymu. Dozorná rada následne požiadala ministerstvo financií o súčinnosť a do lotériovej spoločnosti bola vyslaná kontrolná skupina.

„Viac o tom neviem, pretože som odišiel z rezortu financií. Medzitým zjavne konala aj polícia,“ povedal na margo aktuálnych udalostí v štátnej akciovke Tipos.

Medializované informácie o údajnom „zvláštnom“ riadení Tiposu zo strany šéfa Jána Barcziho a zamestnávaní „čudného“ neznámeho asistenta sú pre Kažimíra novinkou.

Zasahovala NAKA

„O tom naozaj netuším. O tom môžu vedieť ľudia, ktorí v tej firme pracujú, alebo ktorí ju dohliadajú na dennodennom princípe. Firma má svoje predstavenstvo a svoju dozornú radu. O tomto som počul naozaj prvýkrát,“ dodal.

V utorok zasahovala Národná kriminálna agentúra (NAKA) priamo v bratislavskom sídle spoločnosti Tipos, kde vykonávala zaisťovacie úkony.

Podľa polície išlo o úvodné štádium trestného konania a k priebehu jednotlivých procesných úkonov v súčasnosti nie je možné poskytnúť viac informácií. Ministerstvo financií SR, ako vykonávateľ akcionárskych práv v štátnej akciovke, ako ani samotná spoločnosť Tipos, celú situáciu nekomentovali.

Viac k témam: minister financií SR, Tipos
Zdroj: Webnoviny.sk – Na podozrenia v Tipose podľa Kažimíra upozornil anonym, ministerstvo tam poslalo kontrolu © SITA Všetky práva vyhradené.