Muž plánoval teroristický útok na turistami vyhľadávané miesta v Londýne

Správy Svet

10.2.2020 (Webnoviny.sk) – Vo Veľkej Británii v pondelok uznali muža vinného z prípravy teroristického útoku v častiach Londýna, ktoré vyhľadávajú najmä turisti. Mohiussunnath Chowdhury chcel na útok využiť dodávku, zbraň alebo nôž, pričom jeho cieľmi mali byť múzeum Madame Tussauds, londýnsky pochod za práva homosexuálov alebo turistický vyhliadkový autobus.

Prokurátor Duncan Atkinson uviedol, že 28-ročný muž chcel zavraždiť ľudí, ktorí nevyznávajú islam. Inšpiroval sa pri tom názormi extrémistických kazateľov. O svojich plánoch porozprával agentovi v utajení, ktorý predstieral, že zdieľa jeho myšlienky.

Zatkli ho v júli. Svoj trest by sa mal dozvedieť 13. marca. Súd potrestá aj jeho sestru, ktorá neposkytla úradom informácie o chystaných útokoch.

Polícia sledovala muža už dlhšie. V roku 2017 ho obvinili z prípravy teroristického činu po tom, ako mečom zranil policajtov pred Buckinghamským palácom. Prepustili ho v decembri 2018, keď pred súdom vyhlásil, že chcel len vyprovokovať policajtov, aby ho zastrelili. Prokuratúra uviedla, že neskôr sa pochválil, že pred súdom klamal.

Viac k témam: turisti
Zdroj: Webnoviny.sk – Muž plánoval teroristický útok na turistami vyhľadávané miesta v Londýne © SITA Všetky práva vyhradené.