Ministerstvo vnútra plánuje zaviesť zmeny pre cudzincov na území SR, mali by zjednodušiť niektoré pravidlá

Slovensko Správy

7.7.2022 (Webnoviny.sk) – Vodiči medzinárodnej autobusovej a kamiónovej dopravy pri žiadosti o obnovu prechodného pobytu na účel zamestnania by nemali mať povinnosť preukazovať, že majú zaistené ubytovanie na Slovensku.

Na štúdium postačí starší doklad

V konaniach o udelenie prechodného pobytu na účel štúdia má cudzinecká polícia akceptovať aj doklad potvrdzujúci tento účel starší ako 90 dní.

Vyplýva to z návrhu novely zákona o pobyte cudzincov, ktorú na základe plánu legislatívnych úloh vlády predložilo do medzirezortného pripomienkového konania Ministerstvo vnútra SR (MV SR).

Cieľom je zníženie administratívnej záťaže cudzích štátnych príslušníkov, ktorí žiadajú o pobyt na území Slovenskej republiky. Informoval o tom tlačový odbor rezortu vnútra.

Zmeny pre obyvateľov z tretích krajín

Našou snahou je zefektívniť konania a jednoznačnejšie definovať niektoré procedurálne postupy hraničnej a cudzineckej polície, najmä v oblasti návratov cudzincov z tretích krajín zo Slovenska, k čomu nás zaviazali schengenskí hodnotitelia,“ uviedol minister vnútra Roman Mikulec (OĽaNO).

Novelou sa majú zaviesť nové oprávnenia policajta v súvislosti s vycestovaním štátnych príslušníkov tretích krajín cez vonkajšiu hranicu. Pri výstupe zo Slovenska budú povinní predložiť platný cestovný doklad, v opačnom prípade im bude hroziť zamietnutie vycestovania cez vonkajšiu hranicu.

Zaviesť sa má možnosť policajného útvaru zamietnuť účelovú žiadosť o udelenie prechodného pobytu na účel podnikania v prípade, ak cudzinci z tretích krajín vedome obchádzajú zákonnú podmienku preukázať dosiahnutie zisku z podnikania po zdanení podaním novej žiadosti o udelenie prechodného pobytu.

Na druhej strane, pri obnovovaní prechodného pobytu na účel podnikania budú mať občania tretích krajín s nedoplatkami na daniach, clách či poistných odvodoch 10 dní na uhradenie pohľadávok, ktoré sú podľa aktuálnej právnej úpravy dôvodom na zamietnutie žiadosti.

Športovci budú môcť aj podnikať

Športovci a športoví odborníci pôsobiaci na Slovensku budú po novom môcť preukazovať účel pobytu predložením dohody o vykonávaní športovej činnosti, pričom sa nevylučuje, aby mohli zároveň na Slovensku podnikať. Ministerstvo vnútra pristúpilo k tejto zmene na základe plánovaných úprav v zákone o športe.

Zvýši sa správny poplatok

Zvýšiť sa má správny poplatok za vydanie dokladu o pobyte. Dôvodom je, že doklad bude polícia doručovať na adresu žiadateľa. Cudzinci tak nebudú musieť opakovane navštevovať pracovisko cudzineckej polície. Účinnosť novely zákona sa navrhuje od 1. januára 2023.

Viac k témam: Autobusová doprava, Cudzinci, Cudzinecká polícia, Kamiónová doprava, Prechodný pobyt
Zdroj: Webnoviny.sk – Ministerstvo vnútra plánuje zaviesť zmeny pre cudzincov na území SR, mali by zjednodušiť niektoré pravidlá © SITA Všetky práva vyhradené.