Lekára obvineného zo sexuálneho napadnutia pacientiek odsúdili v Británii na tri doživotia

Správy Svet

7.2.2020 (Webnoviny.sk) – Britský súd v piatok vymeral tri doživotné tresty lekárovi, ktorý sexuálne napadol dve desiatky pacientiek. Manisha Shaha uznali v rámci dvoch samostatných procesov vinným z 90 trestných činov, ktorých sa dopustil v rokoch 2009 až 2013.

Muž využíval strach pacientiek z rakoviny a 24 ženám vykonával zbytočné a invazívne vyšetrenia. Shahove tresty sa spájajú s možnosťou podmienečného prepustenia, a to po 15 rokoch odňatia slobody.

Sudkyňa Anne Molyneux z londýnskeho trestného súdu obvinila Shaha z ovládania a zosmiešňovania žien. „Boli ste majstrom klamstva a zneužili ste svoju pozíciu. Bolo to hrozné zneužitie dôvery a spôsobilo nevyčísliteľné škody,“ povedala.

Prokurátor Paul Goddard sa po vznesení rozsudku vyjadril, že odsúdený bol rodinný lekár, ktorému ľudia dôverovali, „ale on túto dôveru využil na to, aby zneužil svoje pacientky a potom falšoval ich lekárske záznamy, aby sa pokúsil odôvodniť intímne lekárske vyšetrenia, ktoré sa nemali stať“.

Viac k témam: doživotie
Zdroj: Webnoviny.sk – Lekára obvineného zo sexuálneho napadnutia pacientiek odsúdili v Británii na tri doživotia © SITA Všetky práva vyhradené.