Krajský súd potvrdil vinu troch mužov, ktorí zneužili invalidnú dôchodkyňu na úverový podvod

Slovensko Správy

3.12.2019 (Webnoviny.sk) – Odvolací senát Krajského súdu v Banskej Bystrici potvrdil vinu u troch mužov z obce Trnavá Hora-Jalná v okrese Žiar nad Hronom za prečin úverového podvodu a dvom zmiernil trest. Jozefovi Šandorovi a Jozefovi Budáčovi, ktorým prvostupňový súd vymeral po tridsať mesiacov nepodmienečne, zmiernil trest odňatia slobody každému na jeden rok. Tretiemu z obžalovaných Jaroslavovi Mrázovi ponechal podmienečný trest na jeden a pol roka.

Trio kamarátov zneužilo mentálne postihnutie 34-ročnej invalidnej dôchodkyne a na jej meno získali spotrebiteľský úver takmer 1 900 eur.

Chceli viac peňazí

Peniaze by obžalovaným delikventom banky nepožičali, pretože ich majetok podliehal konkurznému a exekučnému konaniu. Preto nahovorili invalidnú dôchodkyňu, s ktorou sa poznali, aby vybrala na svoje meno spotrebiteľský úver. Chceli päťtisíc eur, ale banka mohla dôchodkyni požičať iba necelých 1 900 eur.

Obžalovaný 40-ročný Mráz to s ňou bol aj vybaviť v Banskej Bystrici, ostatní dvaja im pri tom asistovali. Keď banka žene vyplatila 1 880 eur, Mráz jej dal sto eur, sebe ako odmenu 150 eur a zvyšok dostali Šandor s Budáčom.

Ako úverový dlžník vystupovala dôchodkyňa, ale podľa znalkyne bez ďalšej osoby, v tomto prípade Mráza, by nebola spôsobilá uskutočniť taký právny úkon, ako je úverová zmluva. Okresný súd v Žiari nad Hronom trio kamarátov uznal za vinných a dvom z nich uložil nepodmienečné tresty, pretože v minulosti už boli za podvod a iné kriminálne skutky opakovane postihnutí.

Dvaja v podmienke

Sedemkrát súdne trestaný 41-ročný Jozef Šandor i jeho mladší kamarát 37-ročný Jozef Budáč dostali po tridsať mesiacov, keďže skutok spáchali v skúšobnej lehote podmienečného odsúdenia za predošlú trestnú činnosť. Mráz vyviazol iba s podmienkou, lebo súd taký trest považoval za dostatočný.

Proti rozsudku sa odvolali všetci traja. Odvolací senát potvrdil vinu u všetkých troch, ale nepodmienečný trest zmiernil u Šandora i Budáča na jeden rok odňatia slobody nepodmienečne. Pôvodne uložený trest považoval odvolací súd za neprimerane prísny.

Trest u Mráza odvolací súd ponechal vo výmere 18 mesiacov podmienečne. Rozhodnutie Krajského súdu v Banskej Bystrici je právoplatné.

Viac k témam: úverový podvod
Zdroj: Webnoviny.sk – Krajský súd potvrdil vinu troch mužov, ktorí zneužili invalidnú dôchodkyňu na úverový podvod © SITA Všetky práva vyhradené.