Kollár sa chce k otázke voľbe šéfa NKÚ postaviť tak ako smeráci v minulosti

Slovensko Správy

2.2.2022 (Webnoviny.sk) – Predseda parlamentu a líder hnutia Sme rodina Boris Kollár sa chce k otázke voľbe šéfa Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ) postaviť tak ako strana Smer – sociálna demokracia (Smer-SD) v minulosti. Kollár o tom agentúru SITA informoval v stanovisku, ktoré zaslala jeho hovorkyňa Michaela Jurcová.

„Môžem Vás ubezpečiť, že sa k uplatňovaniu tohto ,tradičného práva´ postavím presne tak, ako ste sa k nemu postavili vy, keď ste ako Smer-SD vládli sami a 83 hlasmi ste zvolili za šéfa NKÚ v roku 2015 vlastného kandidáta pána Mitríka. Tým ste vytvorili tradíciu, ktorú som pripravený rešpektovať,“ uviedol Kollár.

Predseda Smeru-SD Robert Fico v utorok 1. februára v otvorenom liste vyzval šéfa parlamentu o verejné vyjadrenie v mene celej vládnej koalície, či bude rešpektovať tradičné právo parlamentnej opozície na ústavnú funkciu predsedu NKÚ. Takéto vyjadrenie je totiž podľa Fica dôležité pre koordináciu postupu opozičných parlamentných strán v parlamente.

Doterajšieho predsedu NKÚ Karola Mitríka poslanci zvolili v máji 2015. Druhý najvyšší počet hlasov po Mitríkovi vtedy získal Maroš Žilinka. Návrhy na nového šéfa NKÚ je možné podávať do 17. februára 2022.

Viac k témam: Predseda hnutia Sme rodina, Predseda Národnej rady SR (NR SR), Predseda strany Smer-SD
Zdroj: Webnoviny.sk – Kollár sa chce k otázke voľbe šéfa NKÚ postaviť tak ako smeráci v minulosti © SITA Všetky práva vyhradené.