KDH chce týždeň platenej dovolenky pre otca navyše, mamy by zas dostali o jeden deň voľna viac

Slovensko Správy

20.6.2021 (Webnoviny.sk) – Kresťanskodemokratické hnutie (KDH) navrhuje týždeň platenej dovolenky pre otca navyše. Realizovala by sa po narodení dieťaťa do šiestich týždňov od pôrodu.

„Veríme, že členovia vlády si túto myšlienku vezmú za svoju a presadia ju,“ uviedol predseda mimoparlamentného KDH Milan Majerský.

V roku 2019 vyšla smernica Rady Európskej únie, ktorou odporúča možnosť desať dní dovolenky pre otca po narodení jeho dieťaťa. Čas na prijatie súvisiacich zákonov majú členské štáty do augusta 2022. KDH apeluje na čo najrýchlejšie riešenie.

„Popri dovolenke navyše pre otca presadzujeme aj deň plateného voľna mesačne naviac pre mamy školopovinných detí,“ dodal Majerský.

Zmenou Zákonníka práce chcú kresťanskí demokrati presadiť dvanásť voľných dní ročne pre mamy.

„Náklady by po uzatvorení dohody medzi zamestnávateľom a sociálnymi partnermi hradil štát,“ konštatoval Majerský. KDH presadzuje aj ďalšie opatrenia na podporu rodiny, ako napríklad progresívny daňový bonus.

Viac k témam: dovolenka, Medzinárodný deň otcov, narodenie dieťaťa, Zákonník práce
Zdroj: Webnoviny.sk – KDH chce týždeň platenej dovolenky pre otca navyše, mamy by zas dostali o jeden deň voľna viac © SITA Všetky práva vyhradené.