Foto: Prezidentka Čaputová vymenovala nových sudcov a označila ich za novú nádej v justícii

Slovensko Správy

21.11.2019 (Webnoviny.sk) – Nové tváre v sudcovských talároch musia sami prispieť k zvýšeniu dôveryhodnosti justície u občanov. Pri príležitosti menovania nových sudcov a sudkýň všeobecných súdov to vyhlásila prezidentka Zuzana Čaputová.

Hlava štátu im tiež pripomenula, že do súdnictva prichádzajú v neľahkých časoch. V súčasnosti totiž viacerí sudcovia a sudkyne čelia podozreniam, že zneužívali svoje právomoci. Tie vyplynuli z komunikácie Mariana K., ktorý čelí obžalobe v prípade vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej.

Vysoké nároky na správanie

„Ujímate sa funkcií v čase, kedy sú pohľady verejnosti nasmerované k sudcom viac ako inokedy. V čase, kedy so znepokojením sledujeme, ako sa sudcovia sami, ale aj celý sudcovský stav vysporadúva s tými, ktorí vo svojej funkcii zlyhali. V čase, kedy zo všetkého najviac potrebujeme vidieť ozdravenie justície. Preto ste súčasťou novej nádeje, ktoré chceme v justícii vnímať,“ apelovala prezidentka na nových sudcov.

Podľa Čaputovej sú sudcovia nezávislí, a aj preto sú na nich kladené vysoké nároky. „Nevyhnutnou kompenzáciou vašej nezávislosti sú, prirodzene, vysoké nároky na vaše správanie a očakávania s tým spojené. Pretože takéto správanie buduje dôveru verejnosti. A tá je nevyhnutná práve preto, aby ľudia nevytvárali tlak na súdnu moc s cieľom spravodlivosť si vybaviť, či kúpiť. Dôvera verejnosti je teda základným kameňom skutočnej sudcovskej nezávislosti,“ dodala.

Päť žien a jeden muž

Prezidentka vymenovala do funkcie šesť nových sudcov, päť žien a jedného muža. Svoj dekrét si prevzala Mária Černáková, Eva Dobríková, Peter Dudič, Eva Lampartová, Gabriela Lukáčová a Zuzana Salajová.

Nové posily dostanú okresné súdy v Leviciach, Komárne, Rožňave, Prešove, Humennom a Kežmarku.

Všetci kandidáti museli ešte pred menovaním prejsť výberovým konaním na pôde Súdnej rady SR a budú pôsobiť v justícii bez časového obmedzenia, až kým nedovŕšia vek 65 rokov.

Zobraziť fotogalériu k článku:
Prezidentka Zuzana Čaputová vymenovala sudcov všeobecných súdov (fotografie)

Viac k témam: prezident Slovenskej republiky, sudcovia
Zdroj: Webnoviny.sk – Foto: Prezidentka Čaputová vymenovala nových sudcov a označila ich za novú nádej v justícii © SITA Všetky práva vyhradené.