Foto: Berlínsky múr nie je len symbol rozdelenia, vyhlásila Čaputová počas 30. výročia jeho pádu

Správy Svet

9.11.2019 (Webnoviny.sk) –
aktualizované 9. novembra, 16:55

Nemecko si pripomína 30. výročie pádu Berlínskeho múru, ktorý bol kľúčovou udalosťou pri páde komunizmu vo východnej Európe. Na oslavách v Berlíne sa zúčastňujú nemeckí predstavitelia aj hlavy štátov V4. Lídri Nemecka, Poľska, Maďarska, Slovenska a Českej republiky sa zišli na hlavnom spomienkovom podujatí na Bernauer Strasse, kde stále stojí jedna z posledných častí múru, ktorý po 28 rokov rozdeľoval mesto. Na miesto, kde kedysi stával obávaný múr, pri tejto príležitosti položili ruže.

 Príbeh zjednotenej Európy

Prezidentka Zuzana Čaputová napísala na Facebooku, že pád Berlínskeho múru nie je len symbolom konca rozdelenia jedného mesta a jednej krajiny. Spolu so slobodnými voľbami v Poľsku, paneurópskym piknikom v Maďarsku a Nežnou revolúciou v Československu tvorí jeden fascinujúci príbeh vzájomnej pomoci, solidarity a túžby po slobode a demokracii.

„Som presvedčená, že tento príbeh sa neskončil pádom komunistických režimov, ale pokračoval zjednotením Nemecka, transformáciou strednej Európy a pokračuje dodnes ako príbeh zjednotenej Európy,“ píše Čaputová na sociálnej sieti.

Zobraziť fotogalériu k článku:
Prezidentka Čaputová sa zúčastnila osláv 30. výročia pádu Berlínskeho múru (fotografie)

Podľa prezidentky je veľmi dôležité, že si toto významné výročie pripomíname v čase, keď až príliš často počuť hlasy o pretrvávajúcom delení Európy na Východ a Západ.

„Som presvedčená, že je našou povinnosťou spraviť všetko preto, aby na takéto hlasy nebol dôvod. Ukázať, že tak, ako naši predchodcovia pred 30 rokmi, sme aj my dnes schopní spolupráce, empatie a vzájomného porozumenia,“ tvrdí prezidentka.

Boj za slobodu sa neskončil

Nemecká kancelárka Angela Merkelová v prejave počas spomienkového obradu v Kaplnke zmierenia, blízko miesta, kde múr stával, pripomenula všetkých ľudí, ktorých zabili alebo uväznili na úteku z Východného Nemecka na Západ a trvala na tom, že boj za slobodu na svete ešte neskončil.

„Berlínsky múr, dámy a páni, je história a učí nás, že žiaden múr, ktorý bráni ľuďom vstúpiť a obmedzuje slobodu, nie je taký vysoký alebo široký, aby sa nedal zbúrať,“ vyhlásila politička. Zároveň upozornila, že 9. november je v nemeckej histórii náročný dátum, keďže naň pripadá i výročie Krištáľovej noci – protižidovského pogromu z roku 1938.

Pri príležitosti výročia sa v Berlíne i v ostatných častiach Nemecka konajú rôzne podujatia. Okrem iného koncerty a verejné debaty či svetelné inštalácie.

Viac k témam: Berlínsky múr, český prezident, poľský prezident, prezident Slovenskej republiky
Zdroj: Webnoviny.sk – Foto: Berlínsky múr nie je len symbol rozdelenia, vyhlásila Čaputová počas 30. výročia jeho pádu © SITA Všetky práva vyhradené.