Extrémne počasie úradovalo aj v Banskobystrickom kraji, mnoho domácností zostali bez elektriny

Slovensko Správy

4.2.2020 (Webnoviny.sk) – Extrémne počasie spôsobuje od dnešného dopoludnia na území Banskobystrického aj Žilinského kraja rozsiahle výpadky elektrickej energie. Ako pre agentúru SITA uviedol hovorca spoločnosti Stredoslovenská distribučná (SSD) Miroslav Gejdoš, už v priebehu niekoľkých hodín postihli poruchy viac ako 30-tisíc odberných miest a dosiahli stav kalamity.

V Banskobystrickom kraji sú najviac postihnuté obce Ľubietová, Strelníky a Špania Dolina v okrese Banská Bystrica, obce Janova Lehota a Lovčica–Trubín v okrese Žiar nad Hronom a mesto Nová Baňa v Žarnovickom okrese. V Žilinskom kraji je postihnutá obec Zbyňov v Žilinskom okrese a mesto Martin.

Trafostanice mimo prevádzky

Celkovo je mimo prevádzky 50 trafostaníc. „Vo viacerých prípadoch prebieha ešte len vyhľadávanie poruchových miest. Elektrikári z SSD sú v plnom nasadení a výpadky riešia priebežne. Vzhľadom na veľmi nepriaznivú predpoveď počasia na noc a na zajtra je vysoko pravdepodobné, že poruchy budú naďalej pribúdať,“ uviedol hovorca s tým, že energetici prosia obyvateľov o trpezlivosť.

Zároveň ich žiadajú, aby nepreťažovali poruchovú linku, pokiaľ nie sú svedkami nebezpečnej situácie, napríklad iskriaceho vedenia spadnutého na zem, požiaru na vedení a podobne.

Situáciu komplikuje počasie

V niektorých prípadoch vieme obnoviť dodávku elektriny vďaka manipuláciám na jednotlivých vetvách vedenia do niekoľkých minút. Tam, kde to nie je možné, musia odberatelia počkať na pracovníkov údržby. Dĺžka opravy závisí od mnohých okolností. Často ju komplikuje pretrvávajúce počasie, neprístupný terén a v neposlednom rade aj tma. Z hľadiska bezpečnosti je neprípustné, aby elektrikári pracovali počas noci na odstraňovaní porúch na vedení vysokého napätia. Môžu vykonávať len manipulácie, ktoré vymedzia poškodený úsek a pokiaľ je to možné, zvyšnú časť vedenia prepnú na iný okruh,“ objasnil Gejdoš.

Podľa informácií Slovenského hydrometeorologického ústavu (SHMÚ) má silný vietor na horách pretrvávať až do večera v stredu 5. februára. Výstrahy tretieho stupňa pred vetrom na horách platia v okresoch Banská Bystrica, Brezno, Revúca, Rimavská Sobota a Poltár v Banskobystrickom kraji a v okresoch Liptovský Mikuláš, Ružomberok a Tvrdošín v Žilinskom kraji.

Viac k témam: výpadok elektriny
Zdroj: Webnoviny.sk – Extrémne počasie úradovalo aj v Banskobystrickom kraji, mnoho domácností zostali bez elektriny © SITA Všetky práva vyhradené.