Chorváti si volia hlavu štátu, svoj post obhajuje súčasná prezidentka a kandiduje aj spevák

Správy Svet

22.12.2019 (Webnoviny.sk) – V Chorvátsku sa v nedeľu koná prvé kolo prezidentských volieb, v ktorom si môžu voliči vyberať z 11 kandidátov. Lídrami súboja o prezidentské kreslo sú súčasná prezidentka Kolinda Grabarová Kitarovičová, ktorá má podporu vládnucej Chorvátskej demokratickej únie a usiluje sa o zvolenie do druhého funkčného obdobia, bývalý premiér Zoran Milanovič, ktorý kandiduje za opozičnú Sociálnodemokratickú stranu Chorvátska, a spevák Miroslav Škoro. Ďalší majú podľa prieskumov veľký odstup za vedúcou trojicou.

V posledných prieskumoch viedla Grabarová Kitarovičová tesne pred Milanovičom a tretí bol s miernym odstupom Škoro. Analytici preto predpokladajú, že práve súčasná prezidentka a bývalý premiér sa stretnú v druhom kole, ktoré by sa malo uskutočniť 5. januára.

Nevylučujú však ani prekvapenie zo strany Škora, ktorý Grabarovej Kitarovičovej odoberá pravicových voličov. Neočakávajú pritom, že by niektorý z kandidátov zvíťazil už v prvom kole.

Volebné miestnosti by sa mali zatvoriť o 18:00 a krátko po tom by mali byť k dispozícii exit polly.

Viac k témam: prezidentské voľby
Zdroj: Webnoviny.sk – Chorváti si volia hlavu štátu, svoj post obhajuje súčasná prezidentka a kandiduje aj spevák © SITA Všetky práva vyhradené.