Británia nebude akceptovať Lukašenkove kroky, sprísňuje sankcie voči Bielorusku

Správy Svet

9.8.2021 (Webnoviny.sk) – Veľká Británia v pondelok sprísnila hospodárske sankcie voči Bielorusku s cieľom potrestať režim prezidenta Alaxandra Lukašenka za podkopávanie demokracie a ľudských práv. Rozhodnutie prichádza v deň prvého výročia bieloruských prezidentských volieb, ktoré Londýn považuje za sfalšované.

Neposkytnú pomoc flotile luxusných lietadiel

Opatrenia sa zameriavajú na obchod s bieloruskými štátnymi podnikmi, štátne financie alebo leteckú prepravu. Britské firmy tiež na ich základe nesmú poskytovať technickú pomoc Lukašenkovej flotile luxusných lietadiel, uviedlo vo vyhlásení britské ministerstvo zahraničných vecí.

Tieto sankcie ukazujú, že Spojené kráľovstvo nebude akceptovať Lukašenkove kroky od sfalšovaných volieb,“ uviedol vo vyhlásení minister zahraničných vecí Dominic Raab. „Výrobky Lukašenkovho štátneho priemyslu sa v Spojenom kráľovstve nebudú predávať a naše letecké spoločnosti sa nedotknú jeho flotily luxusných lietadiel,“ dodal minister.

Británia už skôr zaviedla sankcie zamerané na kľúčové časti bieloruského exportu – uhličitan draselný, ktorý je bežnou prísadou do hnojív, ropné výrobky či export tabakového priemyslu. K obdobným sankciám proti Bielorusku pristúpila aj Európska únia a Spojené štáty.

Úrady vystupňovali zásahy proti disidentom

Bieloruskom vlani niekoľko mesiacov otriasali protesty vyvolané Lukašenkovým znovuzvolením. Najväčší z nich prilákal až 200-tisíc ľudí. Bieloruské úrady demonštrácie tvrdo potláčali. Zatknutých bolo 35-tisíc ľudí, ďalšie tisíce polícia zbila. Poprední predstavitelia opozície šli do väzenia alebo ich prinútili opustiť krajinu.

Lukašenko vládne Bielorusku tvrdou rukou už 27 rokov. Svojich oponentov označuje za poskokov zahraničia. USA a ich spojencov obviňuje zo sprisahania s cieľom zvrhnúť jeho vládu.

Bieloruské úrady v ostatných týždňoch vystupňovali zásahy proti disidentom. Pri stovkách razií sa zamerali na nezávislých novinárov a opozičných aktivistov.

Viac k témam: sankcie proti Bielorusku
Zdroj: Webnoviny.sk – Británia nebude akceptovať Lukašenkove kroky, sprísňuje sankcie voči Bielorusku © SITA Všetky práva vyhradené.