Biden chce obnoviť vojenské vzťahy s Čínou, podľa neho je to v záujme národnej bezpečnosti USA

Správy Svet

13.11.2023 (SITA.sk) – Americký prezident Joe Biden chce obnoviť vojenské vzťahy s Čínou, uviedol poradca Bieleho domu pre národnú bezpečnosť Jake Sullivan. Podľa neho chce tak šéf Bieleho domu učiniť čo najskôr, pretože je presvedčený, že je to „v záujme národnej bezpečnosti Spojených štátov“.

Vojenské vzťahy medzi Washingtonom a Pekingom sa do značnej miery prerušili po tom, ako v auguste minulého roka vtedajšia predsedníčka Snemovne reprezentantov Nancy Pelosiová navštívila Taiwan, čo bola prvá návšteva predsedu Snemovne reprezentantov USA na tomto ostrove od cesty Newta Gingricha v roku 1997.

Sullivan poznamenal, že Biden sa na stredajšom stretnutí s čínskym prezidentom Si Ťin-pchingom pokúsi obnoviť vojenské vzťahy, a to na všetkých úrovniach – od najvyššieho vedenia po taktickú a operačnú úroveň, ako aj „na vode a vo vzduchu v Indo-Pacifiku“. Stretnutie sa uskutoční na okraji samitu Ázijsko-tichomorskej hospodárskej spolupráce (APEC) v San Franciscu.

Číňania v podstate prerušili tieto komunikačné spojenia. Prezident Biden by to rád obnovil,“ povedal Sullivan a dodal, že „toto je hlavný bod programu“.

Viac k témam: americko-čínske vzťahy, Americký prezident, Čínsky prezident, samit
Zdroj: SITA.sk – Biden chce obnoviť vojenské vzťahy s Čínou, podľa neho je to v záujme národnej bezpečnosti USA © SITA Všetky práva vyhradené.