Austrália zverejnila zoznam 113 druhov zvierat, ktoré potrebujú okamžitú pomoc

Správy Svet

12.2.2020 (Webnoviny.sk) – Austrália zverejnila zoznam 113 druhov zvierat, ktoré potrebujú „okamžitú pomoc“ v dôsledku lesných požiarov. Správu pripravil vládny Panel expertov na obnovu voľne žijúcich a ohrozených druhov, ktorý však, našťastie, zatiaľ nezaregistroval vyhynutie nejakého druhu.

Takmer všetky druhy na zozname prišli o najmenej 30 percent svojho biotopu. Najväčšiu pomoc potrebuje 22 druhov rakov, 20 druhov plazov, 19 druhov cicavcov, 17 druhov rýb, 13 druhov vtákov a tiež päť druhov bezstavovcov. Odborníci predtým uviedli, že požiare zabili najmenej miliardu zvierat.

Najnovšie informovali, že niektoré vysoko ohrozené druhy čelia „bezprostrednému riziku vyhynutia“, pretože prišli takmer o všetok biotop. „Veľa druhov sme pred požiarmi nepovažovali za ohrozené, no teraz stratili veľkú časť biotopu a môžu byť ohrozené,“ napísali v správe.

Austrálska ministerka životného prostredia Sussan Ley dodala, že v aktualizácii správy doplnia aj rastliny a ďalšie bezstavovce. Objasnila pritom, že hodnotenie situácie stále obmedzujú vysoké teploty a tlejúce oblasti.

Austrália sa minulý mesiac zaviazala, že na obnovu biotopov a pomoc voľne žijúcim živočíchom dá 50 miliónov austrálskych dolárov (v prepočte približne 30,7 milióna eur).

Zobraziť fotogalériu k článku:
Lesné požiare v Austrálii (fotografie)

Viac k témam: lesné požiare v Austrálii
Zdroj: Webnoviny.sk – Austrália zverejnila zoznam 113 druhov zvierat, ktoré potrebujú okamžitú pomoc © SITA Všetky práva vyhradené.