Účasť hokejistov Číny na olympiáde v Pekingu je stále otázna, IIHF je nerozhodná

Hokej Šport

27.11.2021 (Webnoviny.sk) – Predstavitelia Medzinárodnej hokejovej federácie (IIHF) v piatok diskutovali o tom, či umožnia štart reprezentantom Číny na domácich ZOH 2022. Verdikt o tom, či si vo februári pod piatimi kruhmi zahrajú Číňania alebo niekto iný, však zatiaľ nepadla. Ďalšie sedenie na túto tému sa uskutoční 6. decembra.

Obavy z frašky

Zástupcovia strešného orgánu svetového ľadového hokeja vyhodnocovali informácie od Čínskej hokejovej asociácie, ktorá IIHF dodala o možných reprezentantoch hostiteľskej krajiny na olympijskom turnaji. Väčšinou ide o hráčov narodených v Severnej Amerike, ktorí pôsobia v čínskom klube nadnárodnej KHL Červená hviezda Kchun-lun.

Číňania by sa na ZOH 2022 mali predstaviť v základnej A-skupine a ich súpermi by mali byť Kanaďania, Američania a Nemci. Keďže ide o náročných súperov, opodstatnene vznikli obavy, aby vystúpenie domácich nebolo fraškou. Čínsky klub aktuálne nepôsobí vo vlasti, po vypuknutí pandémie koronavírusu našiel prechodný domov na moskovskom predmestí. Otázne tak je, koľkí z hráčov tímu KHL budú môcť reprezentovať Čínu, keďže organizácia aktuálne nesídli v tejto krajine a ani nehrá miestnu súťaž.

Výkony uspokojili predstaviteľov medzinárodného hokeja

Zverencov trénera Ivana Zanattu sledovali v KHL zástupcovia IIHF v dvoch novembrových dueloch, aby zhodnotili úroveň pripravenosti tímu na olympijský turnaj. V oboch prípadoch síce prehrali, no ich výkony upokojili predstaviteľov medzinárodného hokeja.

Aktuálne sa však zaoberajú tým, či štart hráčov z Kchun-lunu vo farbách čínskej reprezentácie bude možné po administratívnej stránke.

Viac k témam: Zimná olympiáda v Pekingu 2022
Zdroj: Webnoviny.sk – Účasť hokejistov Číny na olympiáde v Pekingu je stále otázna, IIHF je nerozhodná © SITA Všetky práva vyhradené.