Slovenskú reprezentáciu vo futsale čaká boj o ME 2022, na vrcholovom podujatí ešte nikdy neštartovali

Ostatné športy Šport

5.1.2021 (Webnoviny.sk) – Slovenská mužská reprezentácia vo futsale sa ešte nikdy neprebojovala na vrcholné podujatie a v blízkej budúcnosti by túto nelichotivú štatistiku chcela prelomiť. Najbližšie budú zverenci trénera Mariána Berkyho bojovať o účasť na majstrovstvách Európy 2022 a na tento boj sa pripravujú už dlhší čas.

Plány hlavného kouča stále mení situácia okolo pandémie koronavírusu, preto Berky v úvode roka vybral do národného tímu široký okruh kandidátov. Najbližšie ME sa uskutočnia v holandských mestách Amsterdam a Groningen od 19. januára do 6. februára 2022.

Dôvody širšej nominácie hráčov

Súpermi Slovákov v kvalifikácii budú výbery Azerbajdžanu, Moldavska a Grécka, boj o Euro by sa mal prebiehať od konca januára do polovice apríla. Na ME postúpia priamo víťazi ôsmich kvalifikačných skupín, veľká šanca na priamy postup je aj z druhej priečky v skupine.

„Širšia nominácia vznikla kvôli tomu, ak by sa náhodou niečo stalo. Platiť bude na celú kvalifikáciu, ktorá je rozťahaná do viacerých mesiacov. Môžeme z nej vyberať hráčov na jednotlivé cykly, ktoré budú tri. V každom sa odohrajú dva zápasy. Môže sa stať, že niekto vypadne nielen kvôli zraneniu, ale aj pozitívnemu testu na koronavírus alebo nebude herne pripravený kvôli okolnostiam, ktoré to nemusia povoliť. Aby sme zabránili tomu, že nebude mať kto hrať, tak sme zvolili túto širšiu nomináciu,“ vysvetlil Marián Berky na webe futsalslovakia.sk.

Najväčším problémom sú individuálne tréningy

Hlavný tréner vo svojej hlave má načrtnutý ideálny scenár.

„Najlepšie by bolo, keby sa užšia nominácia pozostávajúca zo zhruba 14 hráčov a štyroch brankárov, nemusela meniť, ale momentálne je možné, že sa to bude musieť pozmeniť už na prvý zápas, ktorý sa koná koncom januára. Všetko sa ešte vzhľadom na opatrenia uvidí. Aktuálne môžu hráči trénovať iba individuálne. Výnimku má len Mimel Lučenec a to vzhľadom na zápas Ligy majstrov. Toto nám robí najväčší problém, keďže ostatné extraligové kluby sa pokope pripravovať nemôžu. Už na decembrovom sústredení vo Francúzsku sa ukázalo, že tí hráči, ktorí nemohli plnohodnotne trénovať, tak to mali veľmi náročné a mali problém,“ uvedomuje si Berky.

Slováci sa na úvod predstavia v Azerbajdžane

Na úvod kvalifikácie sa výber Slovenska predstaví v Azerbajdžane a následne doma hostí tím Moldavska.

„Dúfam, že všetko bude dobré a že prvý cyklus úspešne zvládneme. Moje prianie je, aby sme po úvodnom dvojzápase mali na konte aspoň štyri body, čo by bolo naozaj super, ale bude to veľmi náročné,“ dodal Berky pre futsalslovakia.sk.

Širšia nominácia slovenskej futsalovej reprezentácie na kvalifikáciu o postup na ME 2022

(zdroj: futsalslovakia.sk):

Brankári: Erik Bielik, Milan Herko, Marek Karpiak, Erik Klema, Marek Kušnír, Richard Oberman
Hráči v poli: Sebastián Bačo, Marek Belaník, Anton Brunovský, Daniel Čeřovský, Martin Doša, Tomáš Drahovský, Róbert Greško, Marián Hudek, Marko Hudaček, Jakub Kofčák, Peter Kozár, Patrik Krištofík, Matúš Kyjovský, Samuel Marušinec, Filip Marton, Pavol Matejov, Kristián Medoň, Filip Vaktor, Patrik Molda, Dominik Ostrák, Martin Péchy, Dušan Rafaj, Filip Rafanides, Gabriel Rick, Peter Serbin, Martin Směřička, Matúš Ševčík, Martin Štrbák, Peter Štefaňák, Vojtech Turek, Patrik Vašek, Patrik Zatovič, Martin Zdráhal

Viac k témam: Majstrovstvá Európy vo futsale
Zdroj: Webnoviny.sk – Slovenskú reprezentáciu vo futsale čaká boj o ME 2022, na vrcholovom podujatí ešte nikdy neštartovali © SITA Všetky práva vyhradené.