Peter Sagan patrí medzi najlepších šprintérov sezóny, na prvé miesto sa zaradil Caleb Ewan

Cyklistika Šport

Fotogaléria: Peter Sagan

22.11.2019 (Webnoviny.sk) – Špecializovaný cyklistický portál Cyclingnews.com označil Austrálčana Caleba Ewana z tímu Lotto-Soudal (2420 bodov) za najlepšieho špurtéra sezóny 2019. V internom redakčnom bodovaní obsadil prvé miesto s náskokom 463 bodov pred druhým Talianom Eliom Vivianim (Deceuninck-QuickStep) a 484 bodov pred tretím Nemcom Pascalom Ackermannom (Bora-Hansgrohe). Slovák Peter Sagan sa zaradil na šiestu pozíciu a oproti minuloročnému hodnoteniu klesol o štyri priečky.

Najviac víťazstiev mal Viviani

Dvadsaťpäťročný Ewan dosiahol v tejto sezóne rovných desať víťazstiev. Trikrát sa tešil na Tour de France, kde ovládol aj záverečnú 21. etapu v Paríži. Úradujúci majster Európy Viviani síce triumfoval jedenásťkrát, ale na podujatiach, ktoré spomenutý web ohodnotil menším počtom bodov.

Podobne dopadli aj tretí Ackermann a štvrtý Ír Sam Bennett (Bora-Hansgrohe) s trinástimi víťazstvami či piaty Holanďan Dylan Groenewegen (Jumbo-Visma) s pätnástimi triumfmi.

Sagan získal štyri triumfy

Naopak, Sagan si pripísal počas roka 2019 iba štyri etapové víťazstvá, ale aj to mu stačilo na šieste miesto (1457 bodov). Žilinský rodák ťažil predovšetkým z vyrovnanosti výkonov a z toho, že uspel na popredných podujatiach. Na pódium sa postavil dovedna 17-krát. Po jednom etapovom úspechu získal na Tour Down Under v Austrálii, na pretekoch Okolo Kalifornie v USA, na Okolo Švajčiarska a Tour de France. Na francúzskych cestách zároveň triumfoval v bodovacej súťaži a do zbierky mu pribudol rekordný siedmy zelený dres.

Elitnú desiatku špurtérov podľa Cyclingnews.com dopĺňajú Kolumbijčan Fernando Gaviria (UAE Team Emirates), Holanďan Fabio Jakobsen (Deceuninck-QuickStep), Francúz Arnaud Démare (Groupama-FDJ) a Nór Alexander Kristoff (UAE Team Emirates). Zaujímavosťou je, že poslední dvaja menovaní sa spoločne s Vivianim predstavili aj na tohtoročných pretekoch Okolo Slovenska.

Viac k témam: Bora-Hansgrohe, CyclingNews, cyklista, Deceunick – Quick Step, Groupama – FDJ, Jumbo-Visma, Lotto Soudal, UAE Team Emirates
Zdroj: Webnoviny.sk – Peter Sagan patrí medzi najlepších šprintérov sezóny, na prvé miesto sa zaradil Caleb Ewan © SITA Všetky práva vyhradené.