Pavol Demitra odišiel do hokejového neba pred 10 rokmi. Nezabúdame, odkazuje Rusko

Hokej Šport

7.9.2021 (Webnoviny.sk) – Dátum 7. september asi u každého hokejového fanúšika, minimálne v Európe, vyvolá na tele zimomriavky na tragickú udalosť z Ruska. Presne v tento deň uplynulo už rovných desať rokov od pádu lietadla Jak-42 s hráčmi a realizačným tímom klubu Kontinentálnej hokejovej ligy (KHL) Lokomotiv Jaroslavľ, do ktorého patril aj niekdajší kapitán slovenskej reprezentácie Pavol Demitra.

„Nezabúdame,“ takto jednoducho a trefne hlásia v utorok asi všetky ruské športové weby vrátane oficiálnej stránky KHL či prezentácií klubov.

Chyba na strane pilotov

Nešťastie, pri ktorom bezprostredne po vzlietnutí stroja z letiska Tunošna zahynulo 43 ľudí, zapríčinil podľa oficiálnych záverov okrem iného chybný postup neskúsených pilotov. Posádkou stanovená vzletová rýchlosť bola podľa neho o 20 kilometrov za hodinu nižšia, ako by bolo potrebné pri danej hmotnosti lietadla a výkone motorov.

Jeden z pilotov sa navyše pri ťahaní riadiacej páky k sebe zrejme nechtiac zaprel o brzdový pedál, čím lietadlo ešte viac spomalil. Podľa záverov vyšetrovania nehodu zapríčinili najmenej štyri faktory, a to nedostatočný výcvik pilotov, chýbajúca kontrola pripravenosti posádky na let, zlyhanie pilotov pri vykonávaní štandardných postupov pri štarte a zlá koordinácia medzi členmi posádky.

Lietadlo bolo údajne v dobrom technickom stave. Spôsobilý na let však nebol ani jeden z pilotov, keďže jednému našli v krvi stopy upokojujúceho prostriedku, kým druhému predtým diagnostikovali chorobu sprevádzanú oslabením motoriky.

Pád kúsok od letiska

Lietadlo sa zrútilo počas odletu do bieloruského Minska. Krátko po štarte bolo údajne počuť dva výbuchy, stroj sa naklonil doľava a začalo horieť. Zrútilo sa necelý kilometer od letiska. Časť z lietadla skončila na suchu a časť v rieke Volga. Podľa niektorých verzií sa pilot pokúšal núdzovo pristáť na rieke.

Spomedzi 45 cestujúcich a členov posádky nehodu prežil len hokejista Alexander Galimov, ktorý však neskôr v nemocnici svojim vážnym zraneniam podľahol, a palubný inžinier Alexander Sizov. Pri tragédii vyhasli životy troch českých hráčov Jana Mareka, Karla Rachůnka a Josefa Vašíčka, na zozname obetí boli aj ďalšie známe hokejové mená – Bielorus Ruslan Salej, Lotyš Karlis Skrastinš či Švéd Stefan Liv.

Najslušnejší hráč NHL

Charizmatický Pavol Demitra patril dlhé roky medzi opory reprezentácie SR. Odchovanec trenčianskeho hokeja pôsobil od sezóny 1993/1994 v zámorí a vypracoval sa na jednu z najväčších hviezd profiligy.

V zámorskej NHL odohral 848 zápasov v základnej časti, ku ktorým pridal ďalších 94 v play-off. Dokopy nazbieral 827 bodov (327+500) a postupne si obliekal dresy Ottawy Senators, St. Louis Blues, Los Angeles Kings, Minnesoty Wild a Vancouveru Canucks. V sezóne 1999/2000 mu bola udelená Trofej Lady Byngovej pre najslušnejšieho hráča NHL.

Pamätný blafák

Ročník 2010/2011 Demitra absolvoval v tíme KHL Lokomotiv Jaroslavľ. Za slovenskú reprezentáciu odohral 77 zápasov a s najcennejším dresom sa rozlúčil iba necelé štyri mesiace pred osudným letom do Minska na MS pred domácimi fanúšikmi v Bratislave.

Na svetovom šampionáte 2003 v Helsinkách predviedol proti českému brankárovi Tomášovi Vokounovi pamätný blafák, ktorým spečatil zisk bronzových medailí. Pavol Demitra patril medzi najlepších hráčov olympijského turnaja vo Vancouvri 2010, kde Slovensko obsadilo smolné štvrté miesto.

Stánok pomenovaný po hokejistovi

Jeho smrť zasiahla Slovensko ako blesk z jasného neba. Hokejoví fanúšikovia po celej krajine kondolovali a uctievali si pamiatku hráča s legendárnym číslom „38“ zapálením sviečok pred viacerými zimnými štadiónmi.

Hokejový stánok v Trenčíne ešte na konci septembra 2011 zmenil názov a dodnes nesie meno Pavla Demitru. Rodák z Dubnice nad Váhom začínal s „veľkým“ hokejom práve v Dukle Trenčín, ktorej dres si obliekal napríklad aj sezóne 2004/2005 – počas výluky v zámorskej NHL.

Rusi postavili pamätník

Lokomotiv Jaroslavľ v poradí štvrtú sezónu KHL napokon vynechal. Deň pred prvým výročím nešťastia si pripísal úspešný návrat do nadnárodnej súťaže, keď vyhral na ľade Novosibirska 5:2. Prvý gól „nového“ klubu strelil Alexander Černikov.

Na počesť 37 hokejistov Lokomotivu Jaroslavľ bol v roku 2013 pred miestnou halou Arena 2000 postavený pamätník, ktorý tvorí 37 štylizovaných hokejok.

Viac k témam: KHL Kontinentálna hokejová liga, Lokomotiv Jaroslavľ, NHL, pád lietadla, tragická nehoda
Zdroj: Webnoviny.sk – Pavol Demitra odišiel do hokejového neba pred 10 rokmi. Nezabúdame, odkazuje Rusko © SITA Všetky práva vyhradené.