Múzeá a galérie v pôsobnosti ministerstva kultúry už nemajú bezplatné nedeľné vstupné

Kultúra Umenie

4.6.2020 (Webnoviny.sk) – Ministerstvo kultúry zrušilo bezplatný vstup do múzeí a galérií v pôsobnosti rezortu každú prvú nedeľu v mesiaci. Ako ďalej agentúru SITA informovala Zuzana Vášaryová zo Slovenského národného múzea (SNM), nariadenie sa týka aj všetkých špecializovaných múzeí ktoré spadajú pod SNM.

Návrat do predkoronavírusových čísel návštevnosti a k s tým spojenej finančnej stabilizácii bude aj pre Slovenské národné múzeum dlhý a náročný. Z našej strany robíme všetko pre to, aby sme pre návštevníkov, rodiny s deťmi, seniorov a aj zahraničných turistov v našich múzeách po celom Slovensku neustále pripravovali čo najzaujímavejší program. Samozrejmosťou je aj hľadanie stále nových ciest na jeho promovanie, vrátane využívania online priestoru,“ povedal v tejto súvislosti generálny riaditeľ SNM Branislav Panis.

Viac o téme: Koronavírus

SNM v tejto súvislosti pripomína, že vstup do jeho objektov je možný len s respiračnou ochranou tváre, v skupine maximálne piatich osôb. „Návštevníci si povinne dezinfikujú ruky prostriedkom umiestneným pri vstupe do každého múzea a rovnako tu absolvujú meranie telesnej teploty. Pri pohybe v priestoroch múzea je odporúčaná ochranná vzdialenosť medzi osobami minimálne dva metre,“ povedal Panis.

Na výpočet maximálneho počtu návštevníkov, ktorí sa môžu zdržiavať naraz v jednotlivých múzejných objektoch, je podľa SNM od 1. júna používaný koeficient 10 štvorcových metrov na osobu.

Skupinové prehliadky, lektoráty a hromadné podujatia sú v súčasnosti celkovo na Slovensku, to znamená vrátane múzeí, povolené pre maximálne 100 ľudí. Spôsob prehliadky sa zároveň riadi internými pokynmi každého zo špecializovaných múzeí SNM,“ dodal Panis.

Viac k témam: SNM Slovenské národné múzeum
Zdroj: Webnoviny.sk – Múzeá a galérie v pôsobnosti ministerstva kultúry už nemajú bezplatné nedeľné vstupné © SITA Všetky práva vyhradené.