Volkswagen v Kanade čelí žalobe, dovážané autá mali porušovať normy v oblasti emisií

Automobilový priemyseľ Ekonomika

10.12.2019 (Webnoviny.sk) – Kanadská vláda obžalovala nemeckú automobilku Volkswagen za to, že do krajiny dovážala vozidlá, o ktorých vedenie firmy vedelo, že porušujú normy v oblasti emisií. Nemecký výrobca áut čelí obžalobe z porušenia kanadského zákona na ochranu životného prostredia, pretože v rokoch 2008 až 2015 do krajiny doviezol 128 tis. automobilov, ktoré nespĺňali emisné normy. Firma je obžalovaná aj z poskytovania zavádzajúcich informácií.

Spoločnosť Volkswagen v tejto súvislosti zverejnila vyhlásenie, v ktorom uviedla, že s kanadskými vyšetrovateľmi úplne spolupracuje, pričom pred prvým pojednávaním na súde v Toronte, ktoré bude v piatok, je pripravená dohoda. „Zúčastnené strany súdu predložia na posúdenie navrhnutú dohodu o treste,“ konštatuje vyhlásenie.

Súdne stíhanie Volkswagenu v Kanade prichádza viac ako štyri roky po tom, ako sa automobilka priznala, že v 11 mil. vozidlách po celom svete inštalovala softvér, ktorý manipuloval výsledky emisných testov. Volkswagen v USA v marci 2017 priznal vinu a boli mu uložené pokuty v sume vyše 4,3 mld. USD.

(1 EUR = 1,1075 USD)

Viac k témam: emisie, žaloba
Zdroj: Webnoviny.sk – Volkswagen v Kanade čelí žalobe, dovážané autá mali porušovať normy v oblasti emisií © SITA Všetky práva vyhradené.