Sankcie robia Rusko silnejším, odkázal Putin a podporil obchodné dohody v miestnych menách

Ekonomika

4.7.2023 (SITA.sk) – Rusko bude naďalej odolávať západným sankciám, v utorok to vyhlásil ruský vodca Vladimir Putin. Ako referuje spravodajský web BBC, šéf Kremľa v prejave na virtuálnom samite Šanghajskej organizácie spolupráce využil túto platformu na vyslanie posolstva vzdoru Západu, v ktorom uviedol, že „Rusko čelí všetkým týmto vonkajším sankciám, tlakom a provokáciám a naďalej sa vyvíja ako nikdy predtým“.

Putin podporil obchodné dohody medzi krajinami Šanghajskej organizácie spolupráce v miestnych menách, ktoré vníma ako dobrý nástroj na otupenie sankcií.

Dodal, že viac ako 80 % obchodu medzi čínskymi a ruskými ľuďmi sa uskutočňovalo v rubľoch a jüanoch, a vyzval ostatných členov organizácie, aby postupovali podľa rovnakého modelu. Uvítal tiež žiadosť ruského spojenca Bieloruska o to, aby sa na najbližšom samite stalo stálym členom Šanghajskej organizácie spolupráce.

Tá tvorí približne 40 % svetovej populácie a viac ako 20 % globálneho HDP. Po začlenení Iránu bude kontrolovať približne 20 % svetových zásob ropy.

Viac k témam: Medzinárodná spolupráca, Ruská ekonomika, rusko-ukrajinský konflikt, Ruský prezident, sankcie voči Rusku, Zahraničie
Zdroj: SITA.sk – Sankcie robia Rusko silnejším, odkázal Putin a podporil obchodné dohody v miestnych menách © SITA Všetky práva vyhradené.