Obchodná dohoda medzi Britániou a Američanmi sa nebude týkať Národnej zdravotnej služby

Ekonomika

2.3.2020 (Webnoviny.sk) – Nijaká dohoda o voľnom obchode medzi Veľkou Britániou a USA sa nebude týkať britskej Národnej zdravotnej služby (NHS). Deklarovala to britská vláda v súvislosti so zverejnením náčrtu svojich cieľov v oblasti transatlantickej dohody.

Britská vláda odhaduje, že v prípade odstránenia bariér medzi Britániou a USA hodnota obchodu medzi oboma krajinami stúpne o 15,3 miliardy libier (GBP). Rokovania sa majú odštartovať tento mesiac.

„Chceme dosiahnuť výhodnú obchodnú dohodu, aby sme podporili britský priemysel,“ povedal premiér Veľkej Británie Boris Johnson. V rámci načrtnutých cieľov je však aj jasná deklarácia, že britskí vyjednávači budú chrániť štátom financovanú Národnú zdravotnú službu.

„NHS nie je na predaj a vláda je viazaná zásadami NHS, ktorá je univerzálna a bezplatná,“ konštatuje vládne vyhlásenie. „Sme absolútne rozhodnutí, že Národná zdravotná služba sa nebude predávať, nebude privatizácia,“ vyhlásil Johnson pre BBC už v novembri minulého roka.

Viac k témam: medzinárodný obchod, obchodná dohoda
Zdroj: Webnoviny.sk – Obchodná dohoda medzi Britániou a Američanmi sa nebude týkať Národnej zdravotnej služby © SITA Všetky práva vyhradené.